Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10063f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Procesy Uzdatniania WodyKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
10 / 20 / 0Prowadzący:
dr inż. Monika Kowalska-Góralska; dr Magdalena SenzeJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Ma podstawową wiedzę z ekonomii, prawa ze szczególnym uwzględnieniem prawa żywnościowego oraz wiedzę społeczną; Ma ogólną wiedzę o surowcach oraz produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego; Zna technologiczne procesy wytwarzania żywności; Ma ogólną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa procesów wytwarzania żywności na wszystkich etapach.
Wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa i prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski;
Analizuje procesy fizyko-chemiczne i biologiczne zachodzące podczas wytwarzania surowców i żywności; Analizuje zagrożenia i wskazuje krytyczne punkty kontrolne na poszczególnych etapach wytwarzania żywności; Posiada umiejętność opracowywania założeń hodowlanych pod kątem jakości i bezpieczeństwa pozyskiwanych surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;Kompetencje:
Potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role, zwłaszcza przy rozwiązywaniu procesów technologicznych; Potrafi ponosić odpowiedzialność za bezpieczeństwo środowiska otaczającego miejsca produkcji roślinnej i zwierzęcej pod kątem wytwarzania bezpiecznej żywności;
Ma świadomość odpowiedzialności za skutki nieprawidłowo prowadzonej technologii wytwarzania żywności; Zna wagę i skutki błędów w procesie wytwarzania żywności.Wymagania wstępne:
chemia, biologiaTreści kształcenia:
Program zajęć obejmuje omówienie sposobów pozyskiwania i uzdatnienia wody wykorzystywanej jako woda pitna oraz użytkowanej przez producentów ryb. W ramach zajęć mają miejsce wyjścia do Zakładu Uzdatniania Wody we Wrocławiu oraz do Ośrodka Zarybieniowego Szczodre.Literatura:
Lampert W., Sommer U.: Ekologia wód śródlądowych. PWN. 2001.
Granops M., Kaleta J.: Woda uzdatnianie i odnowa. Laboratorium. Wydawnictwo SGGW. 2005.
Kowal A.L., Świderska-Bróż M.: Oczyszczanie wody. PWN. 1998.
Filipiak J., Trzebiatowski R., Sadowski J.: Gospodarka rybacka na wodach otwartych. Wydawnictwo Akdemii Rolniczej w Szczecinie. 1999.
Guziur E., Białowąs H., Milczarzewicz W. : Rybactwo stawowe. Oficyna Wydawnicza „HOŻA” – Warszawa. 2003.Metody oceny:
Studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemne zaliczenie testowe z części wykładowej (20 pytań). Zaliczenie trwa 45 min. Jeśli test nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.
Metody oceny ćwiczeń: Jeden pisemny sprawdzian na ocenę (na ostatnich zajęciach), oddanie jednego sprawozdania z wykonanych ćwiczeń, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.Uwagi: