Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10346f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Podstawy OgrodnictwaKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Dr hab. Ireneusz Sosna, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student ma podstawową wiedzę z zakresu uprawy roślin ogrodniczych i ich wymagań przyrodniczych .
Zna najważniejsze maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślin ozdobnych, sadowniczych i warzywnych .
Zna wartość odżywczą warzyw i owoców oraz rozumie ich ważną rolę w odżywianiu człowieka.
Potrafi rozpoznać podstawowe rośliny ozdobne oraz odmiany jabłoni na podstawie ich cech diagnostycznych .
Posiada podstawową wiedzę na temat proekologicznych metod produkcji warzyw i owoców, uwzględniających ochronę środowiska naturalnego.
Umiejętności:
Student ma podstawowe umiejętności związane z produkcją najważniejszych gatunków roślin ogrodniczych oraz potrafi ocenić jej wpływ na zdrowie człowieka i środowisko naturalne.
Kompetencje:
Student ma świadomość odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości płodów ogrodniczych oraz wprowadzenie metod uprawy uwzględniających ochronę środowiska naturalnego.Wymagania wstępne:
Botanika; GleboznawstwoTreści kształcenia:
Wartość odżywcza warzyw i owoców. Wymagania przyrodnicze roślin ogrodniczych. Sposoby rozmnażania i metody uprawy roślin ogrodniczych. Zasady integrowanej produkcji warzyw i owoców. Cechy gospodarcze roślin, cechy gospodarcze i diagnostyczne owoców. Mechanizacja w produkcji ogrodniczej. Zmianowanie i zmęczenie gleby.Literatura:
Chmiel H. (red.) 2000. Uprawa roślin ozdobnych. PWRiL, Warszawa; Krause J. i in. Ozdobne rośliny jednoroczne i dwuletnie. Wyd. AR Poznań; Marcinkowski M. 2002. Byliny ogrodowe. PWRiL, Warszawa; Orłowski M., Kołota E. 1999. Uprawa warzyw. Wyd. BRASIKA, Szczecin; Pieniążek S. A. 2000. Sadownictwo. PWRiL, Warszawa; Rejman A., 1994. Pomologia. PWRiL, Warszawa.Metody oceny:
Wiedza: kolokwia na ćwiczeniach, pisemne zaliczenie wykładów z poszczególnych działów;
Umiejętności: ocena rozpoznawania gatunków roślin ozdobnych oraz odmian jabłoni, ocena ustnej prezentacji;
Kompetencje społeczne: ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole, ocena poprawności doboru informacji, prawidłowa interpretacja przyswajanej wiedzy;
Uwagi: