Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RRSS10165o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Jakość plonów i surowców roślinnychKierunek:
RolnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
U. Prośba-Białczyk B.Chrzanowska-DrozdżJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student ma wiedzę z zakresu:
- kierunków użytkowania roślin uprawnych oraz wykorzystania podstawowych surowców roślinnych,
- składu chemicznego surowców roślinnych,
- cech jakości surowców roślinnych w kontekście ich użytkowania,
- wpływu czynników biotycznych i abiotycznych na kształtowanie cech konsumpcyjnych i technologicznych plonów i surowców roślinnych,
- norm i standardów jakościowych płodów rolnych i surowców roślinnych,
- rynku surowców roślinnych,
- bilansu produkcji oraz wykorzystania plonów i surowców roślinnych.
R1A_W03, R1A_W11, R1A_W14, R1A_W15,
Umiejętności:
Student umie:
- określić i dobrać warunki siedliskowe w kontekście kształtowania jakości plonów,
- ocenić jakość konsumpcyjną i technologiczną plonów i podstawowych surowców roślinnych,
- dostosować (zaprojektować) technologię uprawy do uzyskania plonu o określonej jakości.
-RIR_U02,R-RIR_U04,RIR_U05,RIR_U06, RIR_U07, -RIR_U08
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
- ma świadomość wagi i odpowiedzialności za jakość plonów i surowców roślinnych,
- ma świadomość wpływu uprawy roślin produkcji na środowisko,
ma potrzebę dokształcania i podnoszenia kompetencji zawodowych,
umie myśleć i działać kreatywnie, jest odpowiedzialny za pracę własna i zespołową.
RIR_K01, RIR_K04, RIR_K05, RIR_K06, RIR_K07Wymagania wstępne:
Botanika, chemia rolna, fitopatologia, entomologia, szczegółowa uprawa roślin.Treści kształcenia:
Tematyka wykładów:
1. Propedeutyka przedmiotu. Produkcja roślinna oraz rynek surowców roślinnych w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Kwoty i limity produkcyjne. Standardy handlowe, wymogi rynku, obrót towarowy – import, eksport.
2. Polskie i unijne normy jakościowe ziemiopłodów i surowców roślinnych Typy norm produktów i surowców roślinnych. Polski system normalizacyjny. Jakość ziemiopłodów i artykułów rolno-spożywczych. Kontrola i ocena jakości handlowej.
3. Zboża. Produkcja oraz rynek zbóż w Świecie, Europie i w Polsce. Organizacja i zasady skupu. Badanie jakości. Giełda towarowa.
4. Rośliny zbożowe. Użytkowanie ziarna: konsumpcyjne, przemysłowe i paszowe. Bilans produkcji i wykorzystania. Kształtowanie jakości konsumpcyjnej i wartości technologicznej zbóż – postęp biologiczny, warunki siedliskowe, agrotechnika.
5. Zboża. Pszenica. Produkcja na Świecie, w Polsce i krajach U E. Główni eksporterzy. Standardy ziarna pszenicy w obrocie krajowym, europejskim i międzynarodowym. Wymagania jakościowe.
6. Zboża. Żyto, pszenżyto, owies, kukurydza i inne zboża. Produkcja na świecie w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Standardy jakościowe i handlowe w obrocie krajowym i zagranicznym. Użytkowanie ziarna zbóż: konsumpcyjne, przemysłowe i paszowe. Bilans produkcji i wykorzystania. Perspektywy wykorzystanie ziarna zbóż do produkcji bioetanolu.
7. Zboża. Jęczmień. Produkcja na świecie w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Standardy handlowe ziarna jęczmienia. Użytkowanie ziarna - konsumpcyjne, przemysłowe i paszowe. Bilans produkcji i wykorzystania.
8. Ziemniak – kierunki użytkowania w Świecie, w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Rynek oraz produkcja i podaż ziemniaków w Polsce i w Europie. Kwoty skrobiowe. Przerób ziemniaków –produkcja skrobi i przetworów ziemniaczanych. Przechowalnictwo ziemniaka.
9.Ziemniak - standardy handlowe. Wymagania jakościowe w zależności od kierunków użytkowania. Czynniki siedliskowe i agrotechniczne kształtujące wielkość i jakość plonu. Rynek sadzeniaków.
10. Światowy rynek cukru - trzcinowego i buraczanego. Burak cukrowy. Rynek cukru w Polsce. Przemysł cukrowniczy w Polsce na tle krajów europejskich. Limity produkcji (kwoty cukrowe).
11. Wartość technologiczna korzeni - wymagania jakościowe. Wpływ czynników siedliskowych i agrotechnicznych na kształtowanie cech technologicznych surowca. Organizacja i formy skupu surowca.
12. Oleiste. Rzepak i rzepik ozimy. Kierunki użytkowania nasion na cele konsumpcyjne i przemysłowe (biopaliwo). Regiony produkcji nasion rzepaku. Możliwości rozwoju produkcji na cele nieżywnościowe.
13. Wpływ postępu biologicznego i czynników agrotechnicznych oraz siedliskowych na wielkość plonu i wartość technologiczną przetwórczą nasion.
14. Len, tytoń, chmiel. Rynek surowców. Skala produkcji i zasady jej organizacji. Rejony uprawy w Polsce Klasy jakości. Kształtowanie cech technologicznych i jakościowych surowca podczas uprawy i jego zmienność.
15. Repetytorium i zaliczenie
Tematyka ćwiczeń:
- Skład chemiczny ziemiopłodów oraz cechy jakości technologicznej.
-.Normy jakościowe płodów rolnych i surowców roślinnych Kontrola jakości, badanie cech organoleptycznych, oznaczanie zanieczyszczeń.
- Rośliny zbożowe. Odmiany jakościowe i paszowe – charakterystyka oraz, ocena przydatności technologicznej Pszenica – wymagania jakościowe, Produkty i koncentraty zbożowe: podział i charakterystyka.
- Towaroznawstwo produktów zbożowych: typy mąki pszennej, typy mąki żytniej, mąki produkowane z innych gatunków zbóż. Kasze i przetwory zbożowe w Polsce i na świecie, ocena towaroznawcza kasz ,wyroby makaronowe , ocena towaroznawcza.
- Jęczmień - surowiec w przemyśle piwowarsko-słodowniczym. Kryteria oceny jakości ziarna jęczmienia. Jęczmień – cechy jakości ziarna, wyrównanie, energia kiełkowania, zawartość białka. Omówienie norm, prezentacja lub wykonanie oznaczeń. Ocena wartości słodu browarnego, wydajność ekstraktu, siła enzymatyczna, Odmiany jakościowe – charakterystyka, zasady oceny przydatności technologicznej. Produkcja słodu. Normy czynnościowe: gęstość ziarna, wyrównanie ziarna, MTN, zawartość białka, test sedymentacji, liczba opadania. Omówienie norm.
- Burak cukrowy. Ocena jakościowa korzeni. Jakość i przygotowanie surowca - zdrowotność, zanieczyszczenie plonu. Wymagania minimalne i cechy dyskwalifikujące. Prezentacja wad korzeni. Produkty uboczne: melasa, wysłodki buraczane. Wartość technologiczna surowca, polaryzacja, wydatek cukru, zawartość melasotworów, współczynnik alkaliczności.
- Ziemniak. Ziemniaki ziemniaki jadalne – na zaopatrzenie rynku na ziemniaki wczesne, ziemniaki konsumpcyjne, skrobiowe oraz do przetwórstwa spożywczego. Badanie cech jakości bulw i prezentacja wad bulw. Określenie stopnia zanieczyszczeń i skrobiowości bulw. Dobór odmian do kierunku użytkowania. Towaroznawstwo produktów ziemniaczanych (konserwowanych, smażonych, susze i mąki). Wpływ sposobu produkcji na jakość produktów finalnych.
- Rośliny strączkowe, oleiste i specjalne - soja, rzepak ozimy, len, tytoń i chmiel. Ocena nasion rzepaku. Kierunki użytkowania nasion - konsumpcyjny i przemysłowy. (produkcja biodisla). Produkty uboczne. Klasy jakości lnu grubość i długość techniczna słomy, zawartość i cechy włókna. Zastosowanie włókien lnianych. Tytoń pobieranie próbek z partii surowca. cechy organoleptyczne, skład chemiczny i chmielowe.
Zajęcia terenowe w zakładzie przetwórczym np. McCain, zakładach przemysłu zbożowego, cukrowni.
- Repetytorium i zaliczenie.
Literatura:
Chotkowski J., 2002: Ekonomika i technologia produkcji ziemniaków skrobiowych. Wydawnictwo „Wieś Jutra”. ss. 161.
Chotkowski J., 2002: Produkcja i rynek ziemniaków jadalnych. Wydawnictwo „Wieś Jutra”. ss. 248
Ciećko Z. 2003. Ocena jakości i przechowalnictwo produktów rolniczych. Wydawnictwo UWM.
Metody oceny:
Kolokwia zaliczeniowe na ćwiczeniach, końcowe zaliczenie przedmiotu.Uwagi: