Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10057f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Żywność wygodnaKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Joanna Wyka, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student potrafi definiować i opisywać żywność wygodną, czynniki kształtujące zapotrzebowanie na tego typu żywność. Student umie scharakteryzować i opisać rodzaje żywności wygodnej oraz technologie ich produkcji. Opisuje żywność wygodna minimalnie przetworzoną oraz wymienia czynniki Dobrej Praktyki Produkcyjnej w tym zakresie. Student nazywa i objaśnia systemy produkcji potraw w zakładach żywienia zbiorowego. Formułuje i charakteryzuje zmiany wartości odżywczej żywności wygodnej oraz tradycyjnej na przykładzie koncentratów obiadowych i deserów w proszku, koncentratów zbożowych.
Umiejętności: Student właściwie interpretuje pojęcie żywności wygodnej. Nakreśla i interpretuje dobór żywności wygodnej przez różnego rodzaju konsumentów, łączy i ocenia ten wybór z ich zapotrzebowaniem pokarmowym. Potrafi zinterpretować korzyści zdrowotne z zastosowania różnych metod utrwalania żywności wygodnej, np. mrożenie, suszenie. Student nakreśla i porządkuje kierunki zmian w technologii produkcji żywności wygodnej.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne: Student jest chętny do wyszukiwania przykładów żywności wygodnej. Wykazuje aktywną postawę w ocenie właściwości odżywczych żywności wygodnej w porównaniu z żywnością tradycyjną. Jest zdolny interpretować kryteria doboru metod produkcji żywności wygodnej. Jest wrażliwy na potrzeby żywieniowe konsumentów żywności wygodnej, jest kreatywny w rekomendowaniu tego typu żywności.
Wymagania wstępne:
żywienie człowieka ITreści kształcenia:
W wyniku procesu kształcenia student poznaje rodzaje żywności wygodnej, jej podział ze względu na zaspokajanie potrzeb żywieniowych specyficznych grup ludności, poznaje sposoby produkcji i utrwalania żywności wygodnej, korzysta z obowiązujących informacji na temat wartości odżywczej żywności tego typu. Literatura:
1. „Żywność wygodna i żywność funkcjonalna” red. F. Świderski, WNT, Warszawa, 2003
2. „Biochemia Harpera” Murray Robert K, Granner Daryl K, Rodwell Victor PZWL Warszawa 2008
3. „Normy wyżywienia” Jarosz,M., Bułhak-Jachimczyk B., Wyd. IŻŻ, Warszawa, 2008
4. .„ Żywienie człowieka” tom 1, red. Gawęcki J, Wyd PWN, Warszawa, 2010
5. „Żywność Twój cudowny lek” J.Carper wyd.Hannah Publishing Londyn 1995
żywności funkcjonalnej.
Metody oceny:
ocena jest średnią arytmetyczną ocen z wiedzy i umiejętności oraz zaliczeniem kompetencji społecznychUwagi: