Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10058f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Żywność wzbogacanaKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Joanna Wyka, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student potrafi definiować i opisywać żywność wzbogaconą, zna pojęcie fortyfikacji obligatoryjnej i dobrowolnej. Student formułuje czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności. Student nazywa witaminy i składniki mineralne, których dodawanie do żywności jest dozwolone, właściwie opisuje i tłumaczy wybór nośnika, formy i dawki substancji wzbogacanej. Wymienia i charakteryzuje rolę wzbogacania żywności w poprawie sytuacji zdrowotnej społeczeństwa.
Umiejętności: Student właściwie interpretuje pojęcie żywności wzbogacanej. Nakreśla i interpretuje dobór nośnika substancji dodawanej do żywności, łączy i ocenia celowość stosowania wzbogacania jako metodę przeciwdziałania niedoborom pokarmowym. Potrafi zinterpretować korzyści zdrowotne wynikające z fortyfikacji żywności, na przykładzie soli kuchennej, margaryn. Potrafi skrytykować uwarunkowania prawne wprowadzania tego typu żywności do obrotu w aspekcie hiperalimentacji.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne: Student jest chętny do wyszukiwania przykładów żywności wzbogacanej. Jest zdolny interpretować potrzebę stosowania żywności wzbogacanej we właściwych grupach ludności z ryzykiem niedoborów żywieniowych. Postrzega relacje pomiędzy zapobieganiem chorobom dietozależnym a spożyciem żywności wzbogacanej. Jest wrażliwy na potrzeby żywieniowe ludzi w stanach odżywienia, jest kreatywny w rekomendowaniu danej żywności w zapobieganiu chorób.
Wymagania wstępne:
żywienie człowieka ITreści kształcenia:
W wyniku procesu kształcenia student powinien poznać rodzaje żywności wzbogacanej, cele i potrzeby jej wprowadzania do żywienia osób z niedoborami pokarmowymi, korzystać z obowiązujących uwarunkowań legislacyjnych dotyczących żywności wzbogacanej.
Literatura:
1. ”Żywienie człowieka” tom 1, red. Gawęcki J, Wyd PWN, Warszawa, 2010
2. „Żywienie człowieka” tom 3, red. Gawęcki J, Wyd PWN, Warszawa, 2010
3. „Normy wyżywienia” Jarosz, M., Bułhak-Jachimczyk B., Wyd. IŻŻ, Warszawa, 2008
4. „Praktyczny podręcznik dietetyki”, M. Jarosz, Wyd. IŻŻ, Warszawa 2010
5. „Podstawy żywienia i dieto terapia” red. Gajewska D, Wyd. Elsevier Urban and Partner, Wrocław, 2010
Metody oceny:
ocena jest średnią arytmetyczną ocen z wiedzy i umiejętności oraz zaliczeniem kompetencji społecznychUwagi: