Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10064f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Żywność funkcjonalnaKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Karolina Łoźna Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu wiedzy o rodzajach żywności funkcjonalnej, potrzebie wytwarzania, sposobie wytwarzania, zasadach wprowadzania na rynek, posiada wiedzę o regulacjach prawnych z zakresu w/w produktów, zna zapotrzebowanie człowieka na witaminy i składniki mineralne, potrafi omówić skutki ich niedoborów i nadmiarów w organizmie, zna procedury wprowadzania, legislacji żywności funkcjonalnej, zasady ich znakowania oraz wycofywania z rynku.
Umiejętności: Student potrafi przygotować odczynniki niezbędne mu do przeprowadzenia analiz, potrafi zaplanować i zorganizować sobie stanowisko pracy, potrafi ocenić spożycie witamin i składników mineralnych przez różne grupy ludności oraz określić potrzebę wzbogacania diety, potrafi scharakteryzować grupy środków, które stanowią żywność funkcjonalną. Student zna zasady ich stosowania.
Kompetencje:
Student przejawia zainteresowanie związane z funkcjonowaniem organizmu człowieka, zapotrzebowaniem na nowe produkty, ich znaczeniem dla organizmu człowieka oraz skutkami nadmiernego i niedostatecznego spożycia, wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny, ma świadomość odpowiedzialności za zadania realizowane w zespole, postępuje zgodnie z zasadami etyki. Wymagania wstępne:
żywienie człowieka I, chemia żywnościTreści kształcenia:
Nauka o rodzajach, zasadach stosowania, mechanizmach działania, wytwarzania, potrzeb produkcji, wskazaniach i przeciwwskazaniach, działaniach niepożądanych produktów klasyfikowanych jako żywność funkcjonalna, procedurach jej wprowadzania do obrotu, znakowania oraz wycofywania z rynku.Literatura:
1. Jarosz M.: Suplementy diety a zdrowie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL , 2008
2. Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005
3. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2006
4. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2008
5. Inne materiały edukacyjne rozdawane studentom podczas wykładów i ćwiczeń.
Metody oceny:
pisemny egzaminUwagi: