Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10065f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
ŚSSPŻ i suplementy dietyKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Karolina Łoźna Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu wiedzy o suplementach diety, środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz nowej żywności. Student posiada wiedzę o regulacjach prawnych z zakresu w/w produktów. Student zna zapotrzebowanie człowieka na witaminy i składniki mineralne, potrafi omówić skutki ich niedoborów i nadmiarów w organizmie. Student potrafi określić wpływ nieodpowiedniej suplementacji diety na organizm człowieka. Student zna poszczególne grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz potrafi omówić ich zastosowanie. Student zna procedury wprowadzania nowej żywności do obrotu, zasady ich znakowania oraz wycofywania z rynku.
Umiejętności: Student potrafi przygotować odczynniki niezbędne mu do przeprowadzenia analiz. Student potrafi zaplanować i zorganizować sobie stanowisko pracy. Student potrafi ocenić spożycie witamin i składników mineralnych przez różne grupy ludności, określić potrzebę suplementacji ich diety. Student potrafi scharakteryzować grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, omówić korzyści jakie wynikają z ich stosowania. Student potrafi odnieść się do potrzeby wprowadzania nowej żywności na rynek.
Kompetencje:
Student przejawia zainteresowanie związane z funkcjonowaniem organizmu człowieka, zapotrzebowaniem na witaminy i składniki mineralne, ich rolą w organizmie oraz skutkami nadmiernego i niedostatecznego spożycia. Student wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny. Ma świadomość odpowiedzialności za zadania realizowane w zespole. Student ma świadomość postępowania zgodnie z zasadami etyki. Wymagania wstępne:
żywienie człowieka, chemia żywnościTreści kształcenia:
Nauka o rodzajach, zasadach stosowania, mechanizmach działania, wskazaniach i przeciwwskazaniach, działaniach niepożądanych suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz produktach klasyfikowanych jako nowa żywność, procedurach jej wprowadzania do obrotu, znakowania oraz wycofywania z rynku.
Literatura:
1. Jarosz M.: Suplementy diety a zdrowie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL , 2008
2. Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005
3. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2006
4. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2008
5. Inne materiały edukacyjne rozdawane studentom podczas wykładów i ćwiczeń.
Metody oceny:
egzamin pisemnyUwagi: