Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10066f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Technologia gastronomiczna Kierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Danuta Figurska – CiuraJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student wskazuje związek technologii gastronomi z racjonalnym żywieniem. Umie ocenić jakość i przydatność surowców w technologii gastronomii. Zna i rozróżnia elementy wyposażenia technicznego. Rozróżnia rodzaje obróbki kulinarnej. Opisuje metody i techniki produkcji różnych potraw. Wymienia i opisuje metody obróbki cieplnej. Zna technologię produkcji różnych rodzajów potraw tradycyjnych i dietetycznych. Tłumaczy procesy zachodzące w żywności w czasie obróbki kulinarnej. Określa podstawowe zasady organizacji procesu technologicznego w zakładach gastronomicznych. Charakteryzuje podstawowe wymagania techniczne dotyczące maszyn, urządzeń i drobnego sprzętu stosowanego w technologii produkcji potraw.
Umiejętności: Student potrafi śledzić proces technologiczny produkcji wybranych potraw z zastosowaniem różnorodnych surowców. Dobiera receptury i korzysta z nich. Wykonuje podstawowe czynności związane z produkcją potraw. Użytkuje maszyny i urządzenia zgodnie z przeznaczeniem i zasadami BHP. Dobiera wyposażenie techniczne do różnych prac. Oblicza zapotrzebowanie na surowce i materiały niezbędne do produkcji. Planuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym. Określa wymagania sanitarne w zakładach gastronomicznych.
Kompetencje:
Student jest świadomy procesów technologicznych zachodzących w zakładach gastronomicznych i roli technologii gastronomii we wdrażaniu zasad racjonalnego żywienia. Dba o polskie tradycje i zwyczaje kulinarne będąc otwartym na tradycje kulinarne innych narodów. Wykazuje aktywność do uczenia się i współpracy w zespole. Postępuje zgodnie z przepisami prawa i zasadami etyki zawodowej. Student jest otwarty na wdrażanie nowych rozwiązań technicznych i technologicznych w zakładach gastronomicznych.Wymagania wstępne:
chemia żywności, mikrobiologia, ogólna technologia żywności, żywienie człowieka I, maszynoznawstwoTreści kształcenia:
Znaczenie technologii gastronomi w żywieniu człowieka i kulturotwórcza rola sztuki kulinarnej. Podstawowe procesy technologiczne w produkcji potraw. Technologia produkcji potraw z wykorzystaniem różnych surowców. Zastosowanie surowców roślinnych i zwierzęcych w technologii produkcji potraw. Jakość surowców i bezpieczeństwo produkcji potraw w zakładach gastronomicznych. Wyposażenie technologiczne i drobny sprzęt kuchenny. Rola przypraw i koncentratów spożywczych w technologii gastronomii. Literatura:
1. The theory of catering, Kinston R., Ceserani V., EPD of Hadoker and Stoghton Ltd.,1992 2. Podstawy technologii gastronomicznej, Zalewski S., WNT 1997 3. Wyposażenie zakładów gastronomicznych z elementami projektowania, Neryng A. ,Wydawnictwo SGGW 1999 4. Higiena produkcji żywności, Kołożyn – Krajewska D., Wydawnictwo SGGW 2001 Metody oceny:
Wiedza: egzamin pisemny - eseje na zadane tematy
Umiejętności: realizacja zadania, demonstracja wykonawstwa w warunkach symulowanych
Kompetencje: przedłużona obserwacja przez opiekuna, ocena przez kolegów, samoocena, portfolio
Ocena stanowi średnią ważoną ocen wiedzy (W), umiejętności (U) i kompetencji (K) zgodnie z algorytmem 50%W+ 40 % U+10 % K/ 100%
Uwagi: