Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHN10375f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Hodowla BydłaKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
9 / 9 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Marian KuczajJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student - W1 – ma szczegółową wiedzę z zakresu chowu i hodowli bydła;
W2 – ma szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji mleka i wołowiny; ;
W3 – zna cele i metody realizacji programów ochrony lokalnych ras bydła w Polsce
Umiejętności: Student - U1 – posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z dokumentacji hodowlanej
U2 – wykorzystuje umiejętność analizy każdego etapu hodowli bydła z uwzględnieniem elementów krytycznych
U3 – potrafi dokonać oceny warunków środowiska hodowlanego i stanu zdrowia oraz przeprowadzić niezbędne zabiegi pielęgnacyjne u bydłaKompetencje:
Student - K1 – ma świadomość odpowiedzialności za skutki niewłaściwie prowadzonej hodowli bydła
K2 – ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie chowu i hodowli bydłaWymagania wstępne:
Podstawy hodowli zwierząt, Chów i hodowla bydła (semestr 5).Treści kształcenia:
Hodowla bydła, programy hodowlane ras lokalnych bydła, indeksy selekcyjne buhajów, technologie informatyczne w hodowli bydła, system zarządzania stadem bydła, dokumentacja hodowlana, systemy produkcji mleka i żywca wołowego, dobrostan i behawior bydła, pomieszczenia inwentarskie, pielęgnacja i poskramianie bydła, kondycja, stan zdrowia i zaburzenia metaboliczne krów.Literatura:
1. Kuczaj M.: Hodowla i użytkowanie bydła – Wymogi prawne WPR, Wyd. M. Kuczaj Wrocław, 2013;
2. Kuczaj M., Preś J. (red.): Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych poszerzone o metody chowu. Wyd. MedPharm Polska, 2014;
3. Kuczaj M.: Skutki krzyżowania i kojarzenia bydła w Polsce w latach 1946-1997. Wyd. AR Wrocław, 2001;
4. Grodzki H. (red.): Chów bydła mięsnego. Wyd. WWR Poznań, 2009;
5. Jasiorowski H.: Światowe systemy użytkowania bydła, czyli za krowim ogonem po całym świecie. Wyd. WWR Poznań, 2011;
6. Szarek J. (red.): Chów bydła mlecznego. Wyd. WWR, Poznań 2010.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen uzyskanych z: ustnych wypowiedzi (weryfikacja W1, W2, W3, K1, K2); dwóch sprawdzianów pisemnych zawierających po 5 pytań problemowych (weryfikacja W1, W2, W3, U1, U2); zajęć praktycznych w oborze (weryfikacja U3, K1) oraz przygotowania projektu z chowu i hodowli bydła (w terminie 2 tygodni) i przedstawienia go w programie multimedialnym (w czasie ok. 15 minut) (weryfikacja W2, U2).
Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału (odpowiedź ustna na 2 pytania problemowe).
Skala ocen i % dobrych odpowiedzi: dost. – 60%, dost. plus – 70%, db – 80%, db plus – 90%, bdb – 100%.
Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń oraz pisemne zaliczenie testu (30 pytań). Czas trwania testu 45 minut. Jeśli test nie zostanie zaliczony w I terminie, student ma prawo ponownie go zdawać w tej samej formie w terminie poprawkowym. Minimalny zasób wiedzy na zaliczenie wynosi 60%. W trakcie testu zostanie zweryfikowana wiedza (W1, W2, W3).Uwagi: