Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10073f16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Planowanie żywienia zbiorowegoKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Monika BronkowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student potrafi opracować plany żywienia indywidualnego i zbiorowego dla pacjentów w szpitalu, domu pomocy społecznej i innych ośrodkach zbiorowego żywienia. Zna przepisy dotyczące urzędowej kontroli żywności i przestrzega ich w pracy zawodowej. student potrafi wymienić cele i zadania zdrowia publicznego, czynniki determinujące zdrowie oraz aktualne problemy zdrowotne ludności w Polsce i metody ich zaspokajania.
Umiejętności: Student potrafi ocenić ryzyko niedożywienia szpitalnego i podjąć odpowiednie działania zapobiegawcze działając wspólnie z lekarzami i pielęgniarkami w ramach zespołu terapeutycznego zapewniającego opiekę żywieniową nad pacjentami. Potrafi ustalić wskazania do wspomagania i/lub/ leczenia żywieniowego z wykorzystaniem dostępnych w Polsce diet przemysłowych, suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego w korygowaniu zaburzeń odżywiania. Planuje żywienie w domu pacjentów wypisanych ze szpitala.
Kompetencje:
Student rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się – podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych, postępuje zgodnie z zasadami etyki w zawodzie doradcy żywieniowego. Ma świadomość odpowiedzialności za drugiego człowieka, umie postrzegać relację z potencjalnym pacjentem. Ma świadomość z odpowiedzialności wykonywania zawodu związanego z zagadnieniami żywienia człowieka Potrafi kierować zespołem i współpracować z przedstawicielami innych zawodów medycznych i pracownikami ochrony zdrowia w celu prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych w społeczności lokalnej.Wymagania wstępne:
Żywienie człowieka, Organizacja żywienia zbiorowegoTreści kształcenia:
Program przedmiotu obejmuje wiadomości o zasadach planowania żywienia zbiorowego pod kątem zaspokajania potrzeb żywieniowych człowieka.
Celem nauczania jest poznanie zasad oraz nabycie praktycznych umiejętności planowania żywienia zbiorowego dla różnych grup ludności.
Literatura:
1. Gawęcki J. (red.) 2010. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa.
2. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.) 2010. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa.
3. Jarosz M. (red.) 2010. Praktyczny podręcznik dietetyki. IŻŻ, Warszawa.
4. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.) 2008. Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wyd. PZWL, Warszawa.
5. Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E. 2004. Zasady racjonalnego żywienia – zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego. Wyd. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk.
Metody oceny:
pisemne zaliczenie ćwiczeńUwagi: