Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10070o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Podstawy toksykologii żywnościKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Dagmara OrzełJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii. Student opisuje i charakteryzuje różne grupy substancji toksycznych występujących w produktach spożywczych – identyfikuje naturalne toksyny w środkach spożywczych, substancje toksyczne powstające podczas przetwarzania i przechowywania żywności oraz przenikające do żywności z zanieczyszczonego środowiska. Student objaśnia wybrane aspekty toksykologiczne stosowania dodatków do żywności. Student zna i tłumaczy skutki toksycznego działania zanieczyszczeń występujących w żywności na organizm człowieka. Student zna obowiązujące przepisy prawne dotyczące substancji obcych w żywności.
Umiejętności: Student zna wyposażenie laboratorium analizy żywności oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z substancjami toksycznymi. Student ma opanowane podstawowe metody oznaczania wybranych grup zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Student oblicza i szacuje pobranie wybranych związków toksycznych z całodziennymi racjami pokarmowymi. Student ocenia i interpretuje ryzyko zagrożenia związane z występowaniem zanieczyszczeń w żywności dla bezpieczeństwa konsumenta.
Kompetencje:
Student ma świadomość istoty zapewniania odpowiedniej jakości zdrowotnej środków spożywczych na różnych etapach łańcucha żywnościowego. Student wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny. Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania.
Wymagania wstępne:
chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Podstawowe wiadomości z toksykologii, bezpieczeństwa żywności i ocena ryzyka w odniesieniu do: naturalnych substancji toksycznych, substancji toksycznych powstających podczas przetwarzania i przechowywania żywności, chemicznych, biologicznych i fizycznych zanieczyszczeń żywności oraz substancji dodatkowych.
Literatura:
1. Seńczuk W.: Toksykologia. PZWL, 2002; 2. Seńczuk W.: Toksykologia współczesna, PWN, 2006; 3. Gertig H.: Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, 2004; 4. Schmidt R.H., Rodrick G.E., Food safety handbook. John Wiley&Sons, USA, 2002; 5. Orzeł D., Biernat J. (red.): Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności. Wyd. UPW, 2012.Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, pisemne zaliczenie wykładówUwagi: