ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10035o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Żywienie Zwierząt
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Dr hab. Rafał Bodarski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna składniki pokarmowe pasz i ich przemiany w organizmie zwierząt; zna wartość pokarmową pasz i wie jak tę wartość określić; ma wiedzę dotyczącą substancji antyżywieniowych w paszach naturalnych; zna metody konserwacji pasz i skutki zdrowia dla zwierząt i konsumentów wynikające ze stosowania nieodpowiedniej jakości pasz; wykazuje znajomość zasad żywienia zwierząt. Umiejętności: Student potrafi oznaczyć składniki pokarmowe w różnych paszach i określić ich wartość pokarmową; posiada umiejętność rozpoznania pasz zainfekowanych grzybami i podejmować decyzje dotyczące oceny takiej kontaminacji; umie ocenić przydatność różnych surowców do kiszenia, zastosować właściwą technologie tego sposobu konserwacji i ocenić jakość kiszonki; zna metody produkcji siana i potrafi ocenić jakość tej paszy i jej przydatność w żywieniu zwierząt; posiada zdolność konstruowania i bilansowania dawek pokarmowych oraz mieszanek pasz treściwych dla zwierząt.

Kompetencje: Student ma świadomość oddziaływania nieodpowiednio dobranych pasz i nieprawidłowego żywienia zwierząt na zdrowie zwierząt, efekty produkcyjne oraz jakość uzyskiwanych produktów; potrafi poprawnie konstruować dawki pokarmowe dla zwierząt warunkujące opłacalną produkcję zdrowej żywności; rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie.

Wymagania wstępne: biochemia, fizjologia zwierząt.

Treści kształcenia: Składniki pokarmowe oraz ich przemiany w organizmie zwierząt. Mierniki wartości pokarmowej pasz. Składniki mineralne i witaminy oraz ich znaczenie w żywieniu zwierząt. Wartość pokarmowa pasz ze szczególnym uwzględnieniem składników antyżywieniowych. Konstruowanie modeli żywieniowych uwzględniających pasze z ekologicznej produkcji.

Literatura: 1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomwy podręczniki pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa 2110, 2005. 2. Chachułowa J: Pasze. Praca zbior. Pod red. Wyd. SGGW, Warszawa 1996. 3. Żywienie bydła, Pr. Zbiorowa pod red. J. Mikołajczak, Wyd. Uczelniane ATR w Bydgoszczy, 2006.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: Indywidualne na podstawie bieżącej oceny ustnych wypowiedzi z zakresu procedur analitycznych i umiejętności wykorzystania wyników analiz do określenia wartości pokarmowej pasz oraz ocen z dwóch kolokwiów. I - obejmujące ćwiczenia laboratoryjne (1-7). II- dotyczące ćwiczeń audytoryjnych (8-15) i obejmujące oceny wartości pokarmowej pasz (strawność składników, wyliczenia energii i bilansowanie dawek pokarmowych, czystość mikrobiologiczna pasz). Zaliczenie przedmiotu : egzamin pisemny

Uwagi: