Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RSSS10048o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Mikrobiologia Kierunek:
Ochrona ŚrodowiskaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Stanisław J. PietrJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości dotyczące systematyki, występowania oraz aktywności metabolicznej wirusów, bakterii, archeonów i drobnoustrojów eukariotycznych. Student potrafi wskazać i opisać najważniejsze grupy drobnoustrojów i procesy metaboliczne odpowiedzialne za przemiany związków mineralnych i organicznych w naturalnych jak i antropogenicznych ekosystemach. Student nabywa wiedzy o źródłach pochodzenia drobnoustrojów potencjalnie patogenicznych. Wyjaśnia rolę poszczególnych procesów metabolicznych i ich oddziaływanie na obieg pierwiastków oraz substancji biogennych i toksycznych w biosferze. Potrafi określić procesy prowadzone przez drobnoustroje wykorzystywane w ochronie środowiska. Ponadto, potrafi wyjaśnić rolę czynników antropogenicznych wpływających na aktywność i zmiany procesów metabolicznych prowadzonych przez drobnoustroje w różnych ekosystemach.
Umiejętności:
Student nabywa umiejętność oceny aktywności i występowania drobnoustrojów oraz ich wpływu na obieg pierwiastków biogennych, węgla oraz energii w środowisku. Student nabywa również umiejętności prawidłowej oceny występowania drobnoustrojów patogenicznych związanych z działalnością gospodarczą. Student zna specyfikę pracy i zasady bezpieczeństwa pracy z drobnoustrojami. Posiada umiejętność modyfikacji aktywności drobnoustrojów w środowisku oraz możliwości ich wykorzystaniem w procesach eliminacji zanieczyszczeń antropogenicznych.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student rozumie procesy prowadzone przez drobnoustroje w różnych ekosystemach oraz ich wpływ na jakość środowiska. Docenia rolę drobnoustrojów w kształtowaniu odpowiedniej jakości gleb, powierzchniowych i podziemnych wód oraz utylizacji zanieczyszczeń antropogenicznych. Ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w związku z powszechnym występowaniem potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów w środowisku. Student rozumie potrzebę działań ograniczających występowanie drobnoustrojów patogenicznych dla ludzi, zwierząt i roślin oraz potrafi określić czynniki ograniczające zagrożenia z ich strony. Student ma świadomość potrzeby dokształcania i samokształcenia w zakresie pojawiających się nowych zagrożeń jak i możliwości wykorzystania nowych czynników kształtujących aktywność drobnoustrojów w różnych ekosystemach. Wymagania wstępne:
Chemia, Biochemia, Botanika, Treści kształcenia:
Biologia podstawowych grup drobnoustrojów oraz wirusów. Rola zespołów mikroorganizmów jako czynnika kształtującego warunki zrównoważonego rozwoju oraz procesach transformacji pierwiastków biogennych jak i toksycznych oraz substancji mineralnych i organicznych. Zasady racjonalnej eksploatacji zasobów naturalnych z wykorzystaniem aktywności drobnoustrojów oraz biotransformacji odpadów przemysłowych. Metaboliczne procesy drobnoustrojów jako czynnik wpływający na jakość środowiska, pasz i żywności oraz zdrowie człowieka. Literatura:
1.M.K. Błaszczyk "Mikrobiologia środowiska”, PWN Warszawa, 2010
2.E. Wojtkowiak-Gębarowska, S.J. Pietr, M. Stankiewicz, J. Kucińska, E. Magnucka, „Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii”. WUPW, Wrocław, 2010.
3.J. Baj, Z. Markiewicz , “Biologia molekularna bakterii" PWN Warszawa, 2009.
Metody oceny:
obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń; końcowy egzamin pisemny (zasób wiedzy do zaliczenia 60%); ocena końcowa - ćwiczenia (50%) oraz egzamin (50%) Uwagi: