ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RSSS20117o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Ekotoksykologia
Kierunek: Ochrona Środowiska
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Dr inż. Monika Bronkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa wiedzę o funkcjonowaniu różnych ekosystemów, o przepływie substancji toksycznych pomiędzy poszczególnymi ekosystemami. Kojarzy i opisuje źródła emisji zanieczyszczeń do ekosystemów oraz ich wpływ na funkcjonowanie ekosystemów. Student wymienia i charakteryzuje źródła substancji toksycznych oraz ich wpływ na organizmy żywe. Umiejętności: Student wykonuje samodzielnie i w zespole zadania laboratoryjne Ocenia skutki toksycznego substancji obcych wpływu na ekosystemy, stosując odpowiednie techniki badawcze i analizy laboratoryjne. Potrafi przygotować prezentację wyników badań z wykorzystaniem technik multimedialnych.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Organizuje i prowadzi badania w zespole. Rozumie znaczenie nieustannego poszerzania wiedzy i umiejętności. Ma świadomość odpowiedzialności za stan ekosystemów.

Wymagania wstępne: chemia, biochemia, mikrobiologia, podstawy toksykologii

Treści kształcenia: Podstawy badań toksykologicznych. Losy ksenobiotyków w organizmie zwierząt i człowieka. Naturalne substancje toksyczne występujące w żywności. Chemiczne, fizyczne i biologiczne zanieczyszczenia żywności. Dodatki do żywności. Metody oznaczania substancji obcych w żywności. Metody ustalania maksymalnych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Aktualne ustawodawstwo w zakresie toksykologii żywności.

Literatura: 1.Nikonorow M., Urbanek-Karłowska B.: Toksykologia żywności. Wyd. PZWL, Warszawa, 1997. 2.Młodecki H., Piekarski L.: Zagadnienia zdrowotne żywności. Wyd. PZWL, Warszawa, 1987 3.Seńczuk W.: Toksykologia. Wyd. PZWL, Warszawa, 2002. 4.Gertig H.: Żywność a zdrowie. Wyd. PZWL, Warszawa, 1996. 5.Gertig H., Duda G.: Żywność a zdrowie i prawo. Wyd. PZWL, Warszawa 2004 6.Manahan S. E.: Toksykologia środowiska - aspekty chemiczne i biochemiczne, Wyd. PWN, 2006.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin pisemny + kolokwia na ćwiczeniach, Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena sprawozdań po każdym zakończonym ćwiczeniu, prezentacje wybranych zagadnień na zajęciach Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach

Uwagi: