ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10270o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Praktyka Zawodowa I
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. Maciej Adamski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W1 – student ma podstawową wiedzę z zakresu biologii roślin i zwierząt oraz mikroorganizmów [BH1-W01, R1A_W01, InzA_W01]; W2 – student ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej i roślinnej [BH1- W07, R1A_W03, R1A_W05, InzA_W01]; W3 – student zna podstawy agrotechniki i kształtowania środowiska hodowlanego [BH1-W09, R1A_W03, InzA_W05]. Umiejetności: U1 - student posiada umiejętności wykorzystania potrzebnych informacji z dokumentacji agrotechnicznej [BH1-U01, R1A_U01, R1A_U03, InzA_U01, InzA_U04]; U2 – student umie ocenić wartość surowców i pasz [BH1-U11, R1A_U06, InzA_U01, InzA_U02, InzA_U08].

Kompetencje: K1 - student posiada świadomość ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji [BH2-K01, R1A_K01, R1A_K07]; K2 – student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska pracy [BH1-K07, R1A_K05 InzA_K01, InzA_K02]; K3 – student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za kształtowanie i stan środowiska naturalnego, wytwarzanie żywności wysokiej jakości [BH1-K09, R1A_K06].

Wymagania wstępne: Agrotechnika, produkcja roślinna, agronomia, botanika.

Treści kształcenia: Bezpieczeństwo i higiena pracy w produkcji roślinnej. Ocena warunków przyrodniczych gospodarstwa. Ocena przydatności rolniczej gleb (klasy) i kompleksów uprawowych. Rozpoznawanie różnych gatunków zbóż i określanie ich cech. Uprawa roli (przygotowanie do pracy i eksploatacja podstawowych narzędzi i maszyn), robocza eksploatacja ciągnika rolniczego, wykonanie podorywki, wykonanie orki, wykonanie kultywatorowania, wykonanie bronowania). Nawożenie organiczne i mineralne, rozpoznawanie podstawowych nawozów, stosowanie obornika, wysiew nawozów mineralnych, obsługa ładowarek, rozsiewaczy nawozów mineralnych, roztrząsacza obornika, rozlewanie nawozów płynnych (np. gnojowicy lub wody amoniakalnej). Siew i sadzenie podstawowych gatunków roślin, przygotowanie materiału siewnego i sadzeniaków, wstępna ocena jakości nasion, przygotowanie siewnika, przygotowanie sadzarki, pomoc w eksploatacji siewnika, pomoc w eksploatacji sadzarki. Zbiór zielonek oraz ich konserwowanie, określanie najkorzystniejszego terminu koszenia zielonek, rozpoznawanie roślin pastewnych w różnych fazach rozwoju, przygotowanie do pracy i robocza eksploatacja kosiarki, przetrząsaczo-zgrabiarki, przyczepy zbierającej, przygotowanie silosów oraz kiszenie zielonek, obsługa silosokombajnu i sieczkarni polowej. Zbiór zbóż, określanie terminu sprzętu zbóż, określanie stopnia dojrzałości nasion zbóż, przygotowanie do pracy i obsługa wiązałki ciągnikowej, pomoc w obsłudze kombajnu, transport zboża, zbieranie i transport słomy, obsługa młocarni, obsługa czyszczalni prostych. Zbiór okopowych, eksploatacja koparki gwiazdowej, przenośnikowej lub kombajnu ziemniaczanego, sortowanie i transport ziemniaków, kopcowanie ziemniaków, obsługa ogławiacza, obsługa wyorywacza, pomoc w obsłudze kombajnu do buraków, transport buraków. Gospodarka na łąkach i pastwiskach, rozpoznawanie ważniejszych gatunków 'roślin na łąkach i pastwiskach z grupy traw, roślin motylkowych, chwastów pożytecznych i chwastów szkodliwych, analiza i ocena wartości porostu, określenie wydajności pastwiska, obsługa urządzeń stosowanych na pastwisku (pastucha elektrycznego, wodopoju, ogrodzenia), pielęgnacja pastwiska (nawożenie, wykaszanie niewyjadów, wałowanie, przewietrzanie), zbiór trawy na nasiana. Przechowalnictwo podstawowych płodów rolnych, prace związane z dosuszaniem i czyszczeniem nasion w magazynach zbożowych.

Literatura: brak

Metody oceny: Zaliczenie praktyk obywa się na podstawie przedłożonego dzienniczka praktyk z potwierdzonym odbyciem w danym gospodarstwie. Wiedza (W1, W2, W3), umiejętności (U1, U2) oraz kompetencje (K1, K2, K3) sprawdzane są w trakcie zaliczenia ustnego, w formie konwersacji trwającej 15 minut. Podczas rozmowy sprawdzana jest podstawowa wiedza z zakresu agrotechniki oraz wiedzy na temat czynności opisanych w dzienniczku (od 3 do 5 pytań otwartych). Zaliczenie na ocenę dostateczną uzyskiwane jest przy poziomie wiedzy 60%. Student odpowiada na pytania problemowe związane z odbytymi praktykami. W dzienniczku praktyk znajdują się: raport dzienny, raport tygodniowy, data, godziny odbywania praktyk oraz podpis osoby zarządzającej gospodarstwem. Na uzyskanie oceny pozytywnej student powinien zawrzeć w dzienniczku informacje na temat gospodarstwa, wykonywanych prac w czasie praktyki, oberwacji własnych oraz podstawowe informacje na temat produkcji (np. plonowanie, ilość materiału wysianego, nawożenie, itp.).

Uwagi: Agrotechniczna