Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20081f16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Regulacje Prawne Produkcji PaszKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
20 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bogusław FuchsJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student W1 - Swobodnie porusza się w regulacjach prawnych dot. przemysłu paszowego. Posiada podstawową wiedzę z przepisów prawnych dot. obrotu produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, materiałów paszowych, i dodatków paszowych stosowanych w produkcji pasz, i żywienia zwierząt .
W2 - Zna punkty krytyczne produkcji pasz, zasady prowadzenia nadzoru podczas produkcji pasz, kontroli warunków przechowywania materiałów paszowych, dodatków paszowych i pasz oraz ich obrotu .
Umiejętności: Student
U1 - Potrafi ocenić jakość materiałów i dodatków paszowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
U2 - Potrafi zorganizować kontrolę czynników zagrożeń na wszystkich etapach produkcji materiałów paszowych i pasz, zgodnie z zasadą „od pola do stołu konsumenta”. Posiada umiejętność wykorzystania punktów kontroli podczas produkcji pasz.
U3 - Posiada umiejętność przygotowania opracowania pisemnego i ustnego wystąpienia dot. interpretacji przepisów prawnych.Kompetencje:
Student K1 - Ma świadomość zapewnienia bezpieczeństwa i jakości wytwarzanych produktów na wszystkich etapach jej produkcji oraz doskonalenia technik, technologii i organizacji produkcji materiałów paszowych.
K2 - Ma świadomość konieczności podjęcia kompleksowych działań i przestrzegania wymagań w zakresie zapewnienia odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych w produkcji pasz. Ma świadomość dążenia do uzyskania na każdym etapie produkcji materiałów paszowych i pasz wolnych od różnego rodzaju czynników zagrożeń (skażeń substancjami szkodliwymi i niepożądanymi).
K3 - Ma świadomość konieczności dokształcania i podnoszenia kompetencji zawodowych.Wymagania wstępne:
Żywienie zwierząt, produkcja pasz przemysłowych i premiksówTreści kształcenia:
Student zapoznaje się z wymaganiami oceny laboratoryjnej i przeprowadzonej na zwierzętach materiałów i dodatków paszowych. Zdobywa wiedzę w zakresie wymagań prawnych, technicznych i odnoszących się do procedur postępowania przy rejestracji nowych materiałów i dodatków paszowych. Zdobywa niezbędne wiadomości na temat systemów kontroli i zarządzania jakością, m.in. HACCP, GMP, GHP oraz ISO.Literatura:
Prawodawstwo polskie i unijne.Metody oceny:
W trakcie semestru każdy student zobowiązany jest do napisania szerokiego opracowania w oparciu o obowiązujące przepisy prawne oraz zaprezentowania ustnej wypowiedzi dot. ich interpretacji. Zaliczanie ćwiczeń i przedmiotu odbywa się na ostatnich ćwiczeniach w oparciu o oceny uzyskane z ustnych wypowiedzi, aktywności na zajęciach oraz za samodzielne opracowanie wybranego tematu.Uwagi:
Fakultet specjalizacyjny semestr III PPiDŻ