Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10130f16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Szybkie metody mikrobiologicznej analizy żywnościKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Małgorzata RobakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna szybkie (klasyczne i nowoczesne) metody oznaczania liczby i identyfikacji drobnoustrojów potencjalnie występujących w produktach żywnościowych, surowcach i na liniach technologicznych. Potrafi zaplanować organizację laboratorium mikrobiologicznego dobierając metody i sprzęt zgodnie z obowiązującymi normami, rodzajem badanego surowca, linii czy końcowego produktu żywnościowego.
Umiejętności
Student umie zaplanować i zinterpretować badania dotyczące analiz mikrobiologicznych wymaganych dla danego sektora przemysłu spożywczego w celu zapewnienia produkcji żywności wolnych od patogenów i innych niepożądanych drobnoustrojów. Kompetencje:
Student zna zasady obowiązujące w pracy w laboratorium mikrobiologicznym i ma świadomość ważności przestrzegania higieny, szczególnie podczas pracy z drobnoustrojami patogennymi.Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia ogólna i żywnościTreści kształcenia:
Znaczenie mikrobiologicznej analizy w technologii żywności oraz przedstawienie dostępnych i szybkich metod umożliwiających kontrolę procesu produkcji oraz zapewniające końcową jakość produktu. Opis metod oznaczania ilości drożdży i bakterii z uwzględnieniem cytometrii przepływowej, bioluminescencji, DEFT oraz metod identyfikacji fizjologicznej (API-bioMerieux), immunologicznej (ELISA, aglutynacja lateksowa, immunomagnetyczna separacja) i genetycznej (sondy genetyczne, rybotypowanie i metody oparte o PCR). Wprowadzenie do mikrobiologii prognostycznej. Literatura:
1. Rapid methods in food microbiology, Elsevier,. Amsterdam, 1989; 2. Rapid microbiological methods for foods, beverages and pharmaceuticals, Blackwell Scientific Publications, Oxford, 1989; 3. New Techniques in food and beverage microbiology, Blackwell Scientific Publications, London,1993; 4. Katalogi firm : Merck, Noack, bioMerieux, Sigma,
Metody oceny:
Egzamin pisemny, plus raport, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%.Uwagi: