Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20368f16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Zarządzanie Fermą Zarodową Trzody ChlewnejKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
dr inż Jerzy AkińczaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student: W1- ma wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną związaną z hodowlą świń;
W2 - posiada szczegółową wiedzę z zakresu produkcji trzody chlewnej;
Umiejętności: Student:
U1- potrafi wyszukiwać, interpretować i analizować dane pochodzące z dokumentacji hodowlanej;
U2 - rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu hodowli świń.Kompetencje:
Student: K1 - rozumie potrzebę podnoszenia kwalifikacji przez całe życie, potrafi współpracować w grupie.Wymagania wstępne:
Podstawowa wiedza związana z obsługą sprzętu mikrokomputerowego. Podstawowa wiedza z hodowli i chowu świń.Treści kształcenia:
Przepisy prawa i procedury przy uruchamianiu fermy zarodowej trzody chlewnej w Polsce. Organizacja i zarządzanie fermą zarodową świń z wykorzystaniem oprogramowania komputerowego AnaPig. Prowadzenie dokumentacji w fermie zarodowej. Prowadzenie elektronicznej „Księgi rejestracji zwierząt” i znakowanie świń zgodnie wymogami Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt. Znakowanieświń hodowlanych - odpowiadające elektronicznemu kodowaniu informacji w systemie POLSUS Trzoda. Ocena przyżyciowa wartości tucznej i rzeźnej młodzieży hodowlanej, licencja knurków, kwalifikacja knurków mieszańców dwurasowych, kwalifikacja loszek czystorasowych i mieszańców dwurasowych. Analiza wskaźników użytkowości stada zarodowego świń. Selekcja świń i remont stada.Literatura:
Grudniewska B.- Hodowla i użytkowanie świń.,1998, ART Olsztyn
AnaPig - Komputerowa obsługa stada świń. Usługi informatyczne Leszek Mroczko.
infoPOPLSUS – Ogólnopolski Biuletyn dla hodowców i producentów trzody chlewnej
Wyniki oceny trzody chlewnej w 2013 roku, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” Warszawa 2014
Polsus Top Genetics 2013
Ustawa z dnia 29 czerwca 2007 r. o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich Dz. U. 2007 nr 133 poz. 921, z 2008 r. Nr 171, poz. 1056, z 2009 r. Nr 223, poz. 1775, z 2010 r. Nr 127, poz. 857. Z 2011 r. Nr 106, poz. 622. (tekst jednolity 1.07.2011)
Ustawa z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 204, poz. 1281 z późniejszymi zmianami Dz. U. z 2008 r. Nr 204, poz. 1281, z 2009 r. Nr 116, poz. 976, z 2012 r. poz. 1529. (tekst jednolity 01.01.2013)
Ustawa z dnia 7 lipca 2005 r., o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich (Dz. U. 2005, Nr 150, poz. 1249, 2006, Nr 120, poz. 825, Nr 157, poz. 1119, 2007, Nr 49, poz. 328, 2008, Nr 145, poz. 918, 2009, Nr 18, poz. 97, z 2011 r. Nr 106, poz. 622.)(tekst jednolity 1.07.2011)Metody oceny:
Zaliczenie postępów w nauce i aktywności na podstawie 2 pisemnych sprawdzianów (po 20 pytań testowych z ćwiczeń i wykładów, czas trwania sprawdzianu 45 minut) – weryfikacja wiedzy (W1 i W2) i umiejętności (U1 i U2) oraz odpowiedzi ustne w czasie zajęć to weryfikacja kompetencji (K1).
Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału.
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen. Skala ocen i procent dobrych odpowiedzi: dst. – od 55%; dst. plus – od 65%; dobry – od 70%, dobry plus – od 85%, bdd – od 90%.
Zaliczenie przedmiotu na podstawie zaliczenia ćwiczeń. Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie średniej oceny 3,0 ze wszystkich założonych efektów kształcenia.Uwagi:
Fakultet uzupełniający semestr III