Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10287f16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Nawozy i nawożenieKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
Dr hab. Barbara Patorczyk-Pytlik prof. nadzw. UPJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości związane z aktualnym rynkiem nawozów w Polsce – ich asortymencie, właściwościach, technice stosowania, kryteriach przyrodniczymi i ekonomicznych wyboru formy nawozu do stosowania oraz racjonalnego ustalania dawek. Potrafi ocenić wpływ nawożenia na wartość pokarmową, paszową i technologiczną roślin.
Student nabywa umiejętność opracowania planu nawożenia pod poszczególne rośliny uprawne, a także dla całego gospodarstwa. Określa również aspekt ekonomiczny wynikający z różnej technologii i techniki nawożenia nawozami mineralnymi, naturalnymi i organicznymi. Kompetencje:
Student wykazuje zrozumienie zjawisk zachodzących w glebie i ich wpływ na uprawianą roślinę. Potrafi pracować w zespole. Ocenia i wyjaśnia oddziaływanie zastosowanego nawożenia na wielkość i jakość uzyskanych plonów roślin uprawnych. Przestrzega zasad higieny i bezpieczeństwa przy składowaniu oraz stosowaniu nawozów. Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt. Wymagania wstępne:
gleboznawstwo, podstawy produkcji roślinnejTreści kształcenia:
Gleba jako środowisko odżywiania się roślin. Nawożenie a wielkość i jakość plonów. Nawozy i nawożenie w przepisach prawnych. Asortyment oraz zasady stosowania nawozów mineralnych, naturalnych oraz organicznych. Zasady obrotu, przechowywania, transportu nawozów.Literatura:
Grzebisz W. 2008. nawożenie roślin uprawnych. Część I. Podstawy nawożenia. PWRiL Warszawa
Grzebisz W. 2009. nawożenie roślin uprawnych. Część II. Nawozy i systemy nawożenia. PWRiL Warszawa
Mercik S. Chemia rolna. Podstawy teoretyczne i praktyczne. SGGW Warszawa, 2002
Gorlach E., Mazur T. Chemia rolna.
Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
Fotyma M., Mercik S. Chemia rolna. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 1992.
Kuszelewski L. Chemia rolna. Przewodnik do ćwiczeń. SGGW Warszawa 1996
Metody oceny:
Wiedza: kolokwia na ćwiczeniach
Umiejętności: ocena wykonanych sprawozdań z wykonanych ćwiczeń, obserwacja wykonawstwa
Kompetencje społeczne; ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole, dyskusja na zajęciach
Uwagi: