Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS20203o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Projektowanie procesowe w inżynierii rolniczejKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Piotr KomarnickiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabywa zaawansowane teoretycznie i praktycznie wiadomości związane z procesami technologicznymi występującymi w produkcji roślinnej obejmującymi zakres inżynierii rolniczej i leśnej.
Kojarzy i opisuje różne procesy technologiczne w zależności od prowadzonej produkcji poszczególnych grup roślin.
Umiejętności:
Student nabywa rozbudowaną umiejętność optymalnego doboru technicznych środków produkcji rolnej i leśnej opartej na projektowaniu procesu technologicznego i ocenie jego skutków ekonomicznych.
Student potrafi opracowywać zestawienie kompleksowych kart technologicznych dla poszczególnych produkcji roślin uprawnych.
Kompetencje:
Student wykazuje zrozumienie zjawisk zachodzących między sferą maszyna rolnicza – roślina uprawna. Docenia konieczność samodoskonalenia i potrzebę dokształcania w zakresie procesów technologicznych obejmujących zakres inżynierii rolniczej i leśnej.
Szacuje wyniki swoich obliczeń i wyjaśnia wpływy różnych procesów technologii uprawy i ich następstw na efektywność produkcji roślinnej w skali całego gospodarstwa.
Przestrzega zasad ograniczających ryzyko i zwiększających bezpieczeństwo w trakcie wykonywania prac polowych, potrafi zarządzać i planować harmonogram zmianowości prac.
Student organizuje i prowadzi obliczenia optymalizacyjne w zespole.
Wymagania wstępne:
Fizyka, maszyny rolnicze oraz wybrane elementy z przedmiotów z zakresu inżynierii rolniczej (pojazdy rolnicze, eksploatacja maszyn rolniczych, podstawy produkcji roślinnej)Treści kształcenia:
Projektowanie procesów technologicznych w oparciu o karty technologiczne. Ocena energetyczna projektowanych procesów. Wyznaczenie liczby potrzebnych środków technicznych w gospodarstwie. Analiza efektywności produkcji.Literatura:
Banasiak J., 2004. Projektowanie i ocena ekonomiczna procesów agrotechnologicznych. Wyd. AR, Wrocław.
Banasiak J. i inni, 1999. Agrotechnologia. PWN, Warszawa-Wrocław.
Muzalewski A. 2009. Koszty eksploatacji maszyn rolniczych. Nr 24, IBMER Warszawa.
Karwowski T. 2008. Podstawy zespołowego użytkowania maszyn w aspekcie efektywności produkcji roślinnej. IBMER Warszawa.
Lorencowicz E. 2007. Poradnik użytkownika techniki rolniczej w tabelach. APRA Bydgoszcz.
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy:
Egzamin w formie pisemnej
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności:
Ocena analizy i interpretacji obliczonych danych – ocena sporządzonego projektu
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych:
Ocena poprawności doboru informacji, praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach
Uwagi: