Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10058o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Opakowania w przemyśle spożywczymKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Tadeusz SzmańkoJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna funkcje opakowań - zasady projektowania i normalizacji opakowań jednostkowych, zbiorczych i transportowych – zna właściwości tworzyw opakowaniowych – ma wiedzę na temat sposobu pakowania różnych rodzajów żywności - zna systemy pakowania żywności – zna potencjalne zagrożenia jakości żywności wynikające z jej kontaktu z opakowaniem – zna metody utylizacji opakowań.
Umiejętności
Student potrafi ocenić czy opakowanie jest znormalizowane – czy właściwie zostało dobrane do pakowanej żywności - oszacować czy nie stwarza zagrożenia dla zapakowanego produktu - w jakim stopniu jest uciążliwe dla środowiska.
Kompetencje:
Potrafi ocenić relacje pomiędzy doborem materiałów opakowaniowych o potencjalnym zagrożeniem dla konsumenta - stwierdzić poprawność doboru opakowania do zapakowanej żywności - oszacować skalę ryzyka pogorszenia jakości, produktu wadliwie zapakowanego.
Wymagania wstępne:
Ogólna technologia żywności, inżynieria procesowa, rysunek technicznyTreści kształcenia:
Funkcje opakowań. Normalizacja i projektowanie opakowań. Właściwości materiałów opakowaniowych. Formy konstrukcyjne opakowań. Systemy pakowania żywności. Pakowanie poszczególnych grup produktów żywnościowych. Kontrola jakości opakowań. Utylizacja opakowań. Opakowania biodegradowalne. Literatura:
1.Food packing:principles and practice, Robertson G.L., Marcel Dekker Inc.,1993; 2.Packaging:specifications, purchasing and quality control, Leonard E.A., Marcel Dekker Inc., 1996;
3.Innovations in food packaging. J.H. Han. Elsevier, 2005;
4. Opakowania żywności, Red.Czarniawski B., Michniewicz J.,Agro Food, 1998.
Metody oceny:
Pisemne zaliczenie, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%
Uwagi: