Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
AGS10023o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Technologie produkcji roślinnej 2Kierunek:
AgrobiznesTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Barbara Chrzanowska-Drożdż, prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska, dr hab. Maria Licznar-MałańczukJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student ma wiedzę z zakresu systemów produkcji rolniczej i ogrodniczej (sadowniczej i warzywniczej) oraz potrafi ocenić oddziaływanie tych systemów na środowisko. Posiada wiedzę dotyczącą wymagań siedliskowych rolniczych roślin uprawnych, drzew i krzewów owocowych oraz warzyw, zna zasady agrotechniki w różnych technologiach uprawy najważniejszych roślin rolniczych i ogrodniczych. AG1_W13
Zna najważniejsze zjawiska pogodowe i ich wpływ na warunki produkcji rolniczej AG1_W10.
Dodatkowo wykazuje znajomość zasad Dobrej Praktyki w agrobiznesie oraz zna założenia zrównoważonego rozwoju w produkcji rolniczej i ogrodniczej. AG1_W15.
Umiejętności:
Student potrafi określić wymagania siedliskowe podstawowych drzew i krzewów owocowych, warzyw i rolniczych roślin uprawnych oraz zaplanować zespół zabiegów agrotechnicznych w różnych technologiach ich produkcji. Jednocześnie umie ocenić zagrożenia dla środowiska wynikające z prowadzenia działalności związanej z uprawą roślin rolniczych i ogrodniczych AG1_U06. Rozpoznaje zagrożenia biologiczne charakterystyczne dla produkcji rolniczej AG1_U08. Potrafi zaplanować zabiegi uprawowe i obliczyć zapotrzebowanie na przemysłowe środki produkcji.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student ma świadomość odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości owoców, warzyw i płodów rolnych przy jednoczesnym uwzględnieniu potrzeby wprowadzanie metod uprawy uwzględniających ochronę środowiska naturalnego, zasady zrównoważonego rozwoju mając również na uwadze względy ekonomiczne. AG1_K03, AG1_K04
Wymagania wstępne:
Botanika, fizjologia roślin lub biochemia, gleboznawstwo, wybrane elementy z przedmiotów z zakresu produkcji roślinnej.Treści kształcenia:
Wymagania przyrodnicze roślin ogrodniczych. Zasady zakładania sadu i plantacji jagodowych. Metody uprawy, nawożenia, cięcia i formowania drzew i krzewów owocowych, w tym podstawy produkcji najważniejszych gospodarczo gatunków roślin sadowniczych.
Podstawowe informacje na temat wartości odżywczej warzyw, wymagań siedliskowych, nawożenia, zwalczania chwastów, ochrony przed chorobami i szkodnikami, metod zbioru i traktowania posprzętnego. Podstawy technologii uprawy ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw. Zasady integrowanej ochrony roślin rolniczych. Systematyka gatunków upraw polowych, rozwój, warunki siedliskowe. Integrowana produkcja roślin ( płodozmian, odmiana rolnicza, nawożenie, ochrona przed agrofagami, regulacja zachwaszczenia, zbiór, przechowywanie płodów rolnych).
Literatura:
Pieniążek S.A. 2000. Sadownictwo. PWRiL, Warszawa; Rejman A. Ścibisz K, Czarnecki B. 2002. Szkółkarstwo sadownicze. PWRiL, Warszawa;
Kołota E., Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo. UWP, Wrocław
Red. Knaflewski M. 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, Poznań.
Red. Komosa A. 2012. Żywienie roślin ogrodniczych. PWRiL, Poznań
Jasińska Z.,Kotecki A. Szczegółowa uprawa roślin. T 1,2.Wyd. UP we Wrocławiu, 2003.
Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej
Rozporządzenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie prowadzenia Integrowanej Produkcji.
Chotkowski J. Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych, wyd.Wieś Jutra, W-wa 2005.
Metody oceny:
Wiedza: kolokwia na ćwiczeniach, pisemne lub ustne zaliczenie wykładów.
Umiejętności: ocena rozpoznawania owoców kilkunastu najważniejszych odmian jabłoni, rozpoznawanie gatunków warzyw. Obserwacje realizacji zadań podczas ćwiczeń
Kompetencje społeczne: ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole, ocena poprawności doboru informacji, prawidłowa interpretacja przyswajanej wiedzy; ocena umiejętności myślenia i kreatywnego działania; postawa na kolokwiach i egzaminie
Uwagi: