Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00277o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Higiena mleka (2012/13)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
8Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr Lech RakJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy:
Student po zakończonym kursie:
a) - identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa żywności występujące w pozyskiwaniu i przetwórstwie mleka
b) – wskazuje aktualnie obowiązujące przepisy regulujące nadzór weterynaryjny nad pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka
c) – identyfikuje zmiany mleka wywołane procesami chorobowymi wpływającymi na jakość i jego ocenę
d) proponuje i planuje badania laboratoryjne mleka
2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności.
Student po zakończonym kursie:
a) szacuje i określa zagrożenia dla człowieka wynikające niewłaściwej oceny mleka przy przyjęciu do przetwórstwa
b) samodzielnie wykonuje laboratoryjne badania mleka w czasie odbioru surowca mlecznego do mleczarni
c) określa zagrożenia dla człowieka, jakie wynikają ze spożywania mleka pozyskanego od krów nie objętych nadzorem weterynaryjnym oraz nie badanego mleka
Kompetencje:
a)określa zasady współpracy Inspekcji Weterynaryjnej z Państwową Inspekcją Sanitarną z w celu ochrony zdrowia publicznego
b)podejmuje decyzje w zakresie oceny sanitarno- weterynaryjnej surowca mlecznego oraz wyrobów mleczarskich
Wymagania wstępne:
Fizjologia zwierząt, biochemia, hodowla i genetyka.Treści kształcenia:
Diagnostyka mikrobiologiczna i chemiczna mleka, określanie jego składu oraz wykrywanie zafałszowań, higiena pozyskiwnaia mleka, postępowania z mlekiem w trakcie odbioru i przyjęcia przez zakłady mleczarskie. Literatura:
Ziajka S. 1997. Mleczarstwo, zagadnienia wybrane. ART., Olsztyn;
Dzwolak W., Ziajka S., Chmura S., Baranowska M. 2000. Produkcja mlecznych napojów fermentowanych. Oficyna Wydawnicza “Hoża”, Warszawa;
Dzwolak W., Ziajka S. 1998. Produkcja mlecznych deserów mrożonych. Oficyna Wydawnicza “Hoża”, Warszawa.
Mleko - produkcja, badanie, przerób. Jurczak M. E. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa 2005Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń i zajęć laboratoryjnych, egzamin końcowy w formie pisemnej lub ustnej - wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi.Uwagi: