Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10032f16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Choroby Roślin a Bezpieczeństwo ŻywnościKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Elżbieta Pląskowska, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student zna pozycję drobnoustrojów w świecie organizmów żywych oraz ma ogólną wiedzę o ich budowie i funkcjach życiowych; zna grzyby toksynotwórcze i wytwarzane przez nie mikotoksyny w surowcach roślinnych oraz ma wiedzę z zakresu bezpieczeństwa procesów wytwarzania żywności; zna metody ograniczania nasilenia występowania grzybów toksynotwórczych na surowcach roślinnych i w środowisku; zna podstawy ekologii grzybów i rozumie oddziaływania między drobnoustrojami, organizmami wyższymi i środowiskiem nieożywionym.
Umiejętności: Student obsługuje prawidłowo wyposażenie laboratorium mikologicznego i bezpiecznie pracuje z materiałem mikrobiologicznym; ma opanowane podstawowe metody hodowli grzybów toksynotwórczych i techniki mikroskopowania, potrafi rozpoznać najgroźniejsze choroby surowców roślinnych i ocenić ich jakość; wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste prace badawcze i prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski; rozróżnia główne grupy grzybów toksynotwórczych i analizuje procesy biologiczne zachodzące podczas wytwarzania surowców i żywności.
Kompetencje:
prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z oceną bezpieczeństwa żywności i rozumie skutki nieprawidłowo prowadzonej technologii żywności; ma świadomość konieczności rozwijania umiejętności zawodowych z zakresu diagnostyki chorób występujących na surowcach roślinnych i uzupełniania wiedzy o aktualne zagadnienia związane z normami dotyczącymi zawartości w nich mikotoksyn oraz wpływem grzybów toksynotwórczych na zdrowie człowieka i zwierząt; dobrze rozumie bezpieczeństwo nie tylko produktów roślinnych przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji, ale także przechowywania produktów przeznaczonych dla przetwórstwa; potrafi ponieść odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole; rozumie ważność przestrzegania zasad BHP w związku z powszechnym występowaniem grzybów toksynotwórczych i ponosi odpowiedzialność za bezpieczeństwo środowiska otaczającego miejsca produkcji roślinnej.
Wymagania wstępne:
mikrobiologiaTreści kształcenia:
mikroorganizmy jako przyczyna chorób roślin, źródła infekcji i sposoby rozprzestrzeniania patogenów, grzyby zasiedlające płody rolne na polu i w okresie przechowywania, grzyby toksynotwórcze stanowiące największe zagrożenie dla płodów rolnych, mikotoksyny i ich wpływ na zdrowie człowieka i zwierząt, dopuszczalne zawartości mikotoksyn w płodach rolnych, diagnostyka najgroźniejszych chorób ziarna, nasion, warzyw i owoców roślin uprawnych i ogrodniczych, odporność roślin na choroby i metody ograniczania nasilenia ich występowania. Literatura:
1. Agrios G.N.: Plant pathology. Elsevier Academic Press, 2005.
2. Borecki Z.,: Nauka o chorobach roślin. PWRiL, Warszawa 1996.
3. Kryczyński S., Weber Z.: Fitopatologia, cz.I-II, PWRiL, Poznań 2010.
4. Koike S.T., Gladders P., Paulus A.O.: Vegetable diseases. Manson Publishing, London 2007.
5. Orzeł D., Biernat J.: Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności. Wyd UP we Wrocławiu 2012.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: Dwa pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.
Zaliczenie przedmiotu: studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin testowy Uwagi: