ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RESS10226o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Podstawy produkcji roślinnej
Kierunek: Ekonomia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Wiesław Wojciechowski, dr hab. inż. Marek Liszewski prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: WIEDZA: Ma wiedzę o warunkach siedliskowych i ich oddziaływaniu na roślinę uprawną, kojarzy ekonomiczne ich skutki na wynik produkcji, zna podstawowe zalecenia uprawowe dla wybranych gatunków roślin użytkowanych rolniczo. Ma wiedzę o roli tych roślin dla ekonomii rolnictwa i rozumie wzajemne zależności w produkcji i dystrybucji żywności w kraju i na świecie. Zna stan produkcji rolniczej i ogrodniczej w Polsce i na świecie, Ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich. Rozróżnia elementy uprawy roślin o wysokich i niskich poziomach agrotechniki. UMIEJĘTNOŚCI: Analizuje podstawowe wskaźniki charakteryzujące opłacalność produkcji, Potrafi zinterpretować dane opisujące wpływ zjawisk zachodzących w siedlisku na roślinę uprawną na i wykorzystać je w rozwiązywaniu problemów. Opisuje uproszczoną technologię produkcji roślin rolniczych. Rekomenduje rozwiązania prowadzące do zwiększania efektywności produkcji. Opracowuje karty technologiczne dla wybranych gatunków roślin uprawnych. Ocenia oddziaływanie różnej uprawy i następstwa roślin na efektywność produkcji roślinnej.

Kompetencje: KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Ma świadomość zjawisk zachodzących między czynnikami siedliska a rośliną uprawną i potrafi wdrażać projekty gospodarcze z zakresu rolnictwa uwzględniające aspekty ekonomiczne i etyczne, Organizuje i prowadzi badania w zespole, Docenia konieczność samodoskonalenia i potrzebę dokształcania, Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt.

Wymagania wstępne: botanika, fizyka, chemia oraz wybrane elementy z przedmiotów z zakresu ochrony środowiska

Treści kształcenia: Siedlisko roślin uprawnych, teoretyczne podstawy uprawy roli, technologia uprawy roli i jej uproszczenia uprawy, przygotowanie materiału siewnego, technologia siewu, ocena wschodów, pielęgnowanie, zbiór roślin, typy płodozmianów, programy rolnośrodowiskowe, kodeks dobrej praktyki rolniczej. technologie uprawy podstawowych grup użytkowych roślin, czynniki agrotechniczne kształtujące wielkość i jakość plonów, technologie uprawy na niskim i wysokim poziomie agrotechniki.

Literatura: • Świętochowski B. i in.: Ogólna Uprawa Roli i Roślin. PWRiL, Warszawa 1996. • Krężel R., Parylak D., Zimny L.: Zagadnienia uprawy roli i roślin. AR Wrocław 1999. • Kołota E., Orłowski A., Biesiada A., 2007. Warzywnictwo. Wyd. AR we Wrocławiu

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin pisemny + projekt całokształtu uprawy roli w różnych zmianowaniach, Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena w terenie. Prace w postaci projektów, obserwacja wykonawstwa, prezentacja ppt, Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach

Uwagi: