Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10055o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Higiena i Toksykologia ŻywnościKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Dagmara OrzełJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii; opisuje i charakteryzuje różne grupy substancji toksycznych występujących w produktach spożywczych - identyfikuje naturalne toksyny w środkach spożywczych, substancje toksyczne powstające podczas przetwarzania i przechowywania żywności oraz przenikające do żywności z zanieczyszczonego środowiska; objaśnia wybrane aspekty toksykologiczne stosowania dodatków do żywności;
zna i tłumaczy skutki toksycznego działania zanieczyszczeń występujących w żywności na organizm człowieka; objaśnia podstawowe zasady higieny w produkcji, przetwórstwie i przechowywaniu żywności; zna obowiązujące przepisy prawne dotyczące substancji obcych w żywności.
Umiejętności: Student zna wyposażenie laboratorium analizy żywności oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z substancjami toksycznymi; ma opanowane podstawowe metody oznaczania wybranych grup zanieczyszczeń w środkach spożywczych; oblicza i szacuje pobranie wybranych związków toksycznych z całodziennymi racjami pokarmowymi; ocenia i interpretuje ryzyko zagrożenia związane z występowaniem zanieczyszczeń w żywności dla bezpieczeństwa konsumenta.Kompetencje:
Ma świadomość istoty zapewniania odpowiedniej jakości zdrowotnej środków spożywczych na różnych etapach łańcucha żywnościowego; ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w przetwarzaniu, przechowywaniu i dystrybucji żywności; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania.Wymagania wstępne:
Biochemia, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Podstawowe wiadomości z toksykologii, bezpieczeństwa żywności i ocena ryzyka w odniesieniu do: naturalnych substancji toksycznych, substancji toksycznych powstających podczas przetwarzania i przechowywania żywności, chemicznych, biologicznych i fizycznych zanieczyszczeń żywności oraz substancji dodatkowych.Literatura:
1. Seńczuk W.: Toksykologia, PZWL, 2002;
2. Seńczuk W.: Toksykologia współczesna, PWN, 2006;
3. Orzeł D., Biernat J. (red.): Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności, WUP, 201
4. Schmidt R.H., Rodrick G.E., Food safety handbook, John Wiley&Sons, USA, 2002Metody oceny:
Wykład: egzamin w formie pisemnej, ćwiczenia: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwiaUwagi: