Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10067f16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Bezpieczne Zagospodarowanie Produktów Ubocznych Przemysłu Rolno-SpożywczegoKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bogusław FuchsJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Posiada wiedzę o produktach ubocznych jakie wytwarza przemysł rolno-spożywczy. Wykazuje wiedzę o zagospodarowaniu i przetwarzaniu surowców, i produktów pochodzenia zwierzęcego, i roślinnego. Potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu nauk rolniczych i zootechnicznych.
Umiejętności: Tworzy i optymalizuje dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich z wykorzystaniem produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego. Posiada umiejętność metod analizy i oceny surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, uwzględniając ich bezpieczne zagospodarowanie.Kompetencje:
Potrafi ponosić odpowiedzialność za bezpieczeństwo środowiska otaczającego miejsce produkcji roślinnej i zwierzęcej pod kątem wytworzenia bezpiecznej żywności. Potrafi w sposób przemyślany podjąć działania zabezpieczające kolejne etapy produkcji żywności w zgodzie z jej bezpieczeństwem i ochroną środowiska.Wymagania wstępne:
Żywienie zwierzątTreści kształcenia:
Student zdobywa ogólną wiedzę o produkcji pasz przemysłowych w skład których wchodzą komponenty z przemysłu rolno-spożywczego. Uczy się także jakie zagrożenia mogą powstawać w następstwie skarmiania produktów przemysłu rolno-spożywczego, w składzie których obecne są substancje toksyczne. Uczy się jakimi metodami można ograniczać negatywne skutki zastosowania toksycznych produktów. Zdobywa wiedzę o metodach utylizacji zwierząt padłych oraz odpadów przemysłu mięsnego. Dowiaduje się jakie zagrożenia może przynosić niewłaściwe zastosowanie nadmiaru związków mineralnych i obecności w produktach paszowych substancji leczniczych.Literatura:
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, pod red. D. Jamroz, Wyd. PWN, 2001.
Czasopisma: „Pasze Przemysłowe”, „Mleczarstwo”, „Młynarstwo”, „Roczniki przemysłu fermentacyjnego” - Biblioteka UP- Wrocław.Metody oceny:
W trakcie semestru zostaną przeprowadzone dwa pisemne testy oraz projekt żywienia (świń i drobiu) mieszankami z udziałem produktów rolno-spożywczych z uwzględnieniem obecności mikotoksyn w tych surowcach. Na podstawie pozytywnych ocen uzyskanych ze sprawdzianów pisemnych, samodzielnie przygotowanej pracy pisemnej oraz wypowiedzi ustnych i aktywności wystawiona zostanie ocena średnia, która stanowi podstawę zaliczenia przedmiotu. Brak jednorazowej, usprawiedliwionej nieobecności lub negatywna ocena z kolokwium jest zaliczana ponownie ustnie.Uwagi: