Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10069f16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Technologia Konserwacji, Przetwarzania i Higieny PaszKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Dr hab. Rafał BodarskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student zna zasady doboru gatunków i odmian roślin pastewnych przydatnych do uprawy w różnych ogniwach zmianowania; zna wartość pokarmową pasz w stanie naturalnym, zakonserwowanym i przetworzonym (siano, kiszonki, susz, granulaty); ma wiedzę na temat sposobów i warunków prawidłowego procesu konserwacji (kiszenie, suszenie), przetwarzania oraz magazynowania pasz; zna ograniczenia w stosowaniu pasz wynikające z ich cech naturalnych (związki antyżywieniowe) oraz nabytych (wadliwy proces konserwacji i niewłaściwe przetwarzanie i przechowywanie).
Umiejętności: potrafi ocenić przydatność zielonek do konserwacji; umie ocenić jakość i wartość pokarmową zakonserwowanych pasz objętościowych oraz przeanalizować czynniki wpływające na przebieg procesu konserwacji; potrafi zorganizować produkcję pasz w stosunku do potrzeb żywieniowych zwierząt; umie zarządzać zapasami magazynowymi materiałów paszowych, tak aby utrzymana była prawidłowa ich jakość i higiena.Kompetencje:
Student ma świadomość zależności między jakością zastosowanej paszy, a jakością produktu zwierzęcego oraz zdrowia zwierząt i ludzi; wykazuje znajomość możliwości ograniczenia ryzyka negatywnego wpływu stosowania złej jakości pasz poprzez rzetelną ocenę i dobór komponentów do dawek pokarmowych dla różnych grup technologicznych; rozumie konieczność ciągłego uzupełniania wiedzy z zakresu nowych metod konserwacji, przetwarzania i przechowywania pasz; ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole.Wymagania wstępne:
żywienie zwierząt, fizjologia roślin i zwierzątTreści kształcenia:
Omówione zostaną uwarunkowania produkcji pasz objętościowych i treściwych. Kryteria doboru odpowiednich gatunków i odmian roślin pastewnych w aspekcie potrzeb żywieniowych zwierząt, a także właściwości chemiczne i wartość pokarmowa oraz wykorzystanie tych pasz w żywieniu zwierząt. Omówione zostaną metody konserwacji i przetwarzania pasz, a także sposoby magazynowania oraz skutki skarmiania pasz wadliwie zakonserwowanych, przetworzonych i przechowywanych.Literatura:
1. Jamroz D. (red.) Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomowy podręcznik, PWN Warszawa, 2005.
2. Chachułowa J. (red.) Pasze. Wyd. SGGW, Warszawa 1996.
3. Falkowski M, Kukułka J., Kozłowski S. Właściwości chemiczne roślin łąkowych., Wyd. AR Poznań , 1996.
4. Grochowicz J., Technologia produkcji mieszanek paszowych, 1996, PWRiLMetody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: indywidualne zaliczenie rozwiązania zadań realizowanych na ćwiczeniach 1- 5, projekt realizowany w zespole 2-3 osobowym obejmujący ćwiczenia 6-11 – ocena projektu oraz zaangażowania w jego realizację poszczególnych studentów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny projektu.Uwagi: