Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10075f16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Promieniotwórczość a Bezpieczeństwo ŻywnościKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Stanisław GraczykJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student zna podstawowe zależności zachodzące między, roślinami i zwierzętami w zakresie rozprzestrzeniania się radionuklidów w łańcuchu pokarmowym; Ma ogólną wiedzę na temat dróg kontaminacji oraz dystrybucji radionuklidów w organizmie zwierząt i człowieka; Zna podstawy ochrony środowiska przed skażeniem radiacyjnym, oraz zna zagrożenia wynikające z kontaminacji; Ma ogólną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa procesów radiacyjnej obróbki żywności.
Umiejętności: Analizuje procesy fizyko-chemiczne i biologiczne zachodzące w następstwie kontaminacji roślin i zwierząt radionuklidami a także zmiany zachodzące w trakcie radiacyjnej obróbki żywności; Wykazuje zdolność oceny stanu środowiska rolniczego oraz stanu zdrowia zwierząt pod kątem zagrożeń radiacyjnych oraz bezpieczeństwa żywności; Posiada umiejętność wystąpień, w języku polskim, dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu radiobiologii, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł.Kompetencje:
Ma świadomość konieczności rozwijania umiejętności zawodowych i uzupełniania wiedzy zawodowej o aktualne informacje z zakresu bezpieczeństwa radiacyjnego, ze szczególnym naciskiem na bezpieczeństwo żywności; Ma świadomość odpowiedzialności oraz rozumie skutki skażeń i nieprawidłowo prowadzonej obróbki radiacyjnej wytwarzanej żywności; Zna wagę i skutki błędów i zaniedbań wynikających z kontaminacji radionuklidami żywności; Ma świadomość potrzeby dokształcania w zakresie procesów technologicznych bazujących na wykorzystaniu otwartych źródeł promieniowania, oraz obowiązujących norm prawnych dotyczących napromieniania żywności.Wymagania wstępne:
Fizyka, Chemia, Biochemia, Fizjologia, Żywienie zwierzątTreści kształcenia:
zjawisko promieniotwórczości, naturalne i antropogeniczne źródła promieniowania jonizującego, hormeza radiacyjna, negatywne skutki oddziaływania promieniowania jonizującego na materię organiczną, drogi kontaminacji roślin i zwierząt radionuklidami, dystrybucja radionuklidów w organizmie, metabolizm wybranych radionuklidów, dekontaminacja oraz metody likwidacji skażeń zewnętrznych i wewnętrznych, podstawy radiacyjnej obróbki żywności.Literatura:
Kossakowski S. :Promieniotwórcze skażenie środowiska, wyd. PIWet Puławy, 1995
Fiszer W.: Napromienianie żywności, technika utrwalania i poprawy jakości zdrowotnej żywności, PWRiL, Poznań, 1991
Biuletyn Informacyjny Państwowej Agencji Atomistyki – „Bezpieczeństwo jądrowe i ochrona radiologiczna”
Żywność napromieniowana, Zakopane, 1994
Satin M.:Food Irradiation: A Guidebook (Second Edition), CRC Press, Lancaster, 1996
Diehl J. F.:Safety of Irradiated Foods (Second Edition, Revised and Expanded), Marcel Dekker,Nowy Jork, 1995Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu: Zaliczenie na podstawie średniej ocen: oceny bieżącej oraz oceny testu końcowego. W przypadku niezaliczenia w pierwszym terminie, Student ma prawo przystąpić do zaliczenia końcowego w terminie poprawkowym.
Zaliczenie ćwiczeń: bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Test końcowy z zakresu materiału wykładowego oraz tematyki ćwiczeń.Uwagi: