Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
AGS10012o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Podstawy reologii i metrologiiKierunek:
AgrobiznesTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. inż. Adam Figiel, dr inż. Marek Brennensthul dr Andrzej FogtJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Ma wiedzę z zakresu technik wykonywania pomiarów i działania przyrządów pomiarowych stosowanych w technice rolniczej.
Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich .
Zna zasady przygotowania sprawozdań, prac projektowych i inżynierskich.
Student posiada wiedzę na temat modelowania matematycznego procesów reologicznych.
Kojarzy zjawiska towarzyszące procesowi przetwarzania z właściwościami reologicznymi surowców rolniczych.
Umiejętności:
Sprawnie posługuje się wszelkiego typu wykresami zarówno przy prezentacji zależności wielkości fizycznych/technicznych jak i przy pozyskiwaniu (odczytywaniu) niezbędnych danych liczbowych.
Sprawnie przeprowadza obliczenia analityczne związane z przetwarzaniem danych pomiarowych. Potrafi oszacować i ocenić poprawność wykonanych obliczeń.
Wykonuje po kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze i projektowe z zakresu technik pomiarowych w rolnictwie. Potrafi zinterpretować rezultaty oraz sformułować poprawne wnioski.
Potrafi zaplanować pomiary i dobrać narzędzia pomiarowe.
Potrafi ocenić wpływ wybranych właściwości reologicznych na jakość produktów pochodzenia rolniczego.
Posiada umiejętność planowania i przeprowadzania eksperymentów zmierzających do wyznaczenia podstawowych właściwości produktów rolniczych, potrafi przy tym właściwie interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski.Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Potrafi pracować indywidualnie oraz w grupie, przyjmując w niej różne role. Potrafi kierować zespołem, przyjmując odpowiedzialność za efekty jego pracy.
Odczuwa potrzebę ciągłego dokształcania się w zakresie metod służących do oceny czynników wpływających na jakość produktów rolniczych.
Jest świadom ważności i odpowiedzialności za działania zmierzające do poprawy jakości produktów spożywczych.
Ma świadomość, że niestaranność wykonywanych przez niego pomiarów i błędne bądź niedokładne opracowanie wyników może skutkować dużymi stratami finansowymi lub sprowadzać niebezpieczeństwo na ludzi.
Wymagania wstępne:
biologiczne podstawy rolnictwaTreści kształcenia:
Przeprowadzanie pomiarów, jednostki miar, przyrządy pomiarowe, analiza wyników pomiarów, błędy pomiarowe. Wytrzymałość mechaniczna, cechy lepko-sprężyste, modelowanie matematyczne, tekstura.Literatura:
Jakubiec W., Malinowski J. Metrologia wielkości geometrycznych. Wydawnictwa Naukowo – Techniczne, Warszawa 2004
Zawistowski J., Sałaciński T. (red.) Ćwiczenia laboratoryjne z metrologii. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2005.
Sitkei, G. 1986. Mechanics of agricultural materials. Akademiai Kiado, Budapest.
Steffe J.F. 1996. Rheological Methods in Food Process Engineering. Freeman Press. USA. www.egr.msu.edu/˜Steffe/
Metody oceny:
Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach, oceny ze sprawozdań, końcowe zaliczenie ćwiczeń
Umiejętności: Ocena wykonania pojedynczych zadań z techniki pomiarów, ocena aktywności na zajęciach, ocena wykonanych projektów
Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole i zaangażowania w pracę zespołową.
Ocena staranności przygotowywania raportów i sprawozdań.
Uwagi: