Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10077f16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Żywienie osób chorychKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Monika BronkowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student potrafi definiować i opisywać zasady żywienia w wybranych jednostkach chorobowych. Charakteryzuje podstawowe pojęcia związane z zagadnieniami dietetyki, definiuje podstawowy podział diet leczniczych. Opisuje i rozróżnia poszczególne diety. Identyfikuje czynniki ryzyka różnych schorzeń. Rozpoznaje zagrożenia związane z nieracjonalnym żywieniem. .
Umiejętności: Student potrafi ocenić potrzeby żywieniowe osób chorych i postawić diagnozę żywieniową. Potrafi korzystać z aktualnych norm i zaleceń żywieniowych. Student potrafi zaplanować odpowiednią dietoterapię w oparciu o stan odżywienia i stan zdrowia pacjenta. Potrafi ocenić skuteczność zalecanej dietoterapii z wykorzystaniem odpowiednich metod i narzędzi. Dobiera poszczególne diety do konkretnego schorzenia.
Kompetencje:
Student rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się – podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych, postępuje zgodnie z zasadami etyki w zawodzie doradcy żywieniowego. Ma świadomość odpowiedzialności za drugiego człowieka, umie postrzegać relację z potencjalnym pacjentem. Ma świadomość z odpowiedzialności wykonywania zawodu związanego z zagadnieniami żywienia człowieka.Wymagania wstępne:
Fizjologia człowieka, Żywienie człowieka Treści kształcenia:
W wyniku procesu kształcenia student powinien poznać podstawy zasad żywienia dietetycznego w wybranych jednostkach chorobowych obejmującej: ocenę potrzeb żywieniowych ludzi chorych.Literatura:
1. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, J.Gawęcki, T. Mossor - Pietraszewska PWN 2004
2. Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M. 2008, PZWL, Warszawa, aktualizacja 2012.
3. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. L. Chevallier, red. D. Gajewska, 2010. Elsevier Urban & Partner, Wrocław.
4. Peckenpaugh N.J. Red. Wydania polskiego Gajewska D. Podstawy żywienia i dietoterapia (2011). Elsevier, Urban & Partner, Wrocław
5. Bujko J. (red.) (2006): Podstawy dietetyki. Wydawnictwo SGGW, Warszawa
6. Włodarek .D. Dietetyka (2005), Wydawnictwo Format AB, Warszawa
7. Ciborowska M., Rudnicka A. (2009): Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa
Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, pisemny egzaminUwagi: