Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS10102o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Podstawy produkcji roślinnejKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Barbara Chrzanowska-DrożdżJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Po ukończeniu kursu, student potrafi:
- rozmawiać na temat systematyki, rozwoju i agrotechniki gatunków roślin uprawnych,
- rozpoznawać gatunki roślin uprawianych w Polsce
- wyjaśnić podstawowe terminy z zakresu uprawy roślin (środowisko, uprawa gleby, techniki upraw) i stosować je w praktyce.
Umiejętności
Student potrafi:
- dobrać odpowiednie gatunki roślin uprawnych do zróżnicowanych warunków siedliskowych i ich późniejszego wykorzystania oraz zastosować odpowie-dnią agrotechnikę,
- określić wpływ warunków siedliskowych i agrotechni-cznych na wielkość i jakość plonu.
Kompetencje:
Student posiada świadomość:
- potrzeby dalszego kształcenia,
- integracji wiedzy z różnych dyscyplin w praktyce,
- znaczenia produkcji rolniczej w żywieniu ludzi i zwierząt oraz jej wpływu na środowisko.Wymagania wstępne:
Biologia i chemia na poziomie szkoły średniejTreści kształcenia:
Historyczne i gospodarcze znaczenie roślin upraw polowych. Podstawowe wiadomości o glebie. Zarys biologii rozwoju roślin. Czynności życiowe roślin. Uprawa roli. Podstawowe elementy uprawy roślin: przedplon, termin i sposób siewu oraz sadzenia, nawożenie organiczne i mineralne roślin, ochrona przed patogenami i chwastami, zbiór. Przemysłowe wykorzystanie surowców roślinnych. Kierunki hodowli roślin.Literatura:
1. Jasińska Z., Kotecki A.2003. Szczegółowa Uprawa Roślin, T.I i II, wyd. UP we Wrocławiu; 2. Chotkowski J. i in. 2005, Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych, wyd. Wieś Jutra, Warszawa; 3. Sawicka B. i in. 2000, Agrotechnika i jakość cech roślin uprawnych, AR Lublin.Metody oceny:
Egzamin pisemnyUwagi: