Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10090f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Psychologia odżywianiaKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Ewa PiotrowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student zna pojęcie zachowania żywieniowe i potrafi odtworzyć ich typologię. Student wylicza grupy czynników wpływających na zachowania żywieniowe. Student potrafi umiejscowić grupę czynników psychologicznych w zbiorze wszystkich determinantów sposobu żywienia. Student opisuje grupy czynników psychologicznych wpływających na zachowania żywieniowe. Student zna i tłumaczy wpływ poszczególnych czynników psychologicznych na zachowania żywieniowe. Student objaśnia korelację poszczególnych czynników psychologicznych w ramach grupy czynników.
Umiejętności: Potrafi określić i zinterpretować związek między cechami osobowości a zachowaniami żywieniowymi w oparciu o przygotowane instrumenty oceny psychologicznej. Student ocenia różnicę w zachowaniach żywieniowych między osobnikami różnych płci Student interpretuje czynniki ryzyka zaburzeń odżywiania w świetle cech indywidualnych jednostki.
Kompetencje:
Student ma świadomość wpływu czynników psychologicznych na zachowania żywieniowe. Student ma świadomość ważności przestrzegania zasad racjonalnego żywienia przez każdą z grup społecznych. Wymagania wstępne:
psychologia, pedagogikaTreści kształcenia:
Podstawowe pojęcia psychologiczne, podstawowa znajomość uwarunkowań sposobu żywienia, podstawowy podział czynników psychologicznych warunkujących sposób żywienia, podstawowe wiadomości o czynnikach psychologicznych wpływających na sposób żywienia. Literatura:
1. Gawęcki J., Roszkowski W.: Żywienie człowieka zdrowie publiczne cz. III. PWN, Warszawa, 2011.
2. Jeżewska- Zychowicz M., Babicz- Zielińska E.: Konsument na rynku nowej żywności- wybrane uwarunkowania spożycia, Warszawa, 2009.
3. Jeżewska- Zychowicz M., Pilska M.: Postawy względem żywności i żywienia : wybrane aspekty teoretyczne i metodyczne, SGGW, Warszawa, 2007.
4. Jeżewska- Zychowicz M.: Wpływ wybranych cech indywidualnych i środowiskowych na zachowania żywieniowe młodzieży, Rozprawy Naukowe i Monografie, SGGW, Warszawa, 2006.
5. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania, SGGW, Warszawa, 2007
6. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe konsumentów a proces edukacji żywieniowej, SGGW, Warszawa, 1996.
7. Ołgen J.: Psychologia odżywiania się, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2011.
Metody oceny:
Wiedza: egzamin pisemny - eseje na zadane tematy
Umiejętności: projekt, obserwacja
Kompetencje: przedłużona obserwacja przez opiekuna, ocena przez kolegów, samoocena
Uwagi: