ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10091f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Behawioralne uwarunkowania żywienia
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 12 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Ewa Piotrowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna pojęcie zachowania żywieniowe i ich typologię. Student wylicza grupy czynników wpływających na zachowania żywieniowe. Student potrafi umiejscowić grupę czynników behawioralnych w zbiorze wszystkich determinantów sposobu żywienia. Student opisuje grupę czynników behawioralnych wpływających na zachowania żywieniowe. Student zna i tłumaczy wpływ poszczególnych czynników behawioralnych na zachowania żywieniowe. Student objaśnia korelację poszczególnych czynników behawioralnych w ramach grupy czynników. Umiejętności: Potrafi określić i zinterpretować związek między cechami osobowości a zachowaniami żywieniowymi w oparciu o przygotowane instrumenty oceny behawioralnej. Student ocenia różnice w zachowaniach żywieniowych między osobnikami ze względu na rózny wpływ czynników behawioralnych. Student interpretuje czynniki ryzyka zaburzeń odżywiania w świetle cech indywidualnych jednostki.

Kompetencje: Student ma świadomość wpływu czynników behawioralnych na zachowania żywieniowe. Student ma świadomość ważności przestrzegania zasad racjonalnego żywienia przez jednostkę i grypy o zróżnicowanym wpływie czynników behawioralnych na zachowania żywieniowe.

Wymagania wstępne: psychologia, pedagogika

Treści kształcenia: Podstawowe pojęcia psychologiczne, podstawowa znajomość uwarunkowań sposobu żywienia, podstawowy podział czynników behawioralnych warunkujących sposób żywienia, podstawowe wiadomości o poszczególnych czynnikach behawioralnych wpływających na sposób żywienia, podstawowa znajomość przyczyn anoreksji, bulimii i kompulsywnego objadania się.

Literatura: 1. Gawęcki J., Roszkowski W.: Żywienie człowieka zdrowie publiczne cz. III. PWN, Warszawa, 2011. 2. Jeżewska- Zychowicz M., Babicz Zielińska E.: Konsument na rynku nowej żywności- wybrane uwarunkowania spożycia, Warszawa, 2009. 3. Jeżewska- Zychowicz M., Pilska M.: Postawy względem żywności i żywienia: wybrane aspekty teoretyczne i metodyczne, SGGW, Warszawa, 2007. 4. Jeżewska- Zychowicz M.: Wpływ wybranych cech indywidualnych i środowiskowych na zachowania żywieniowe młodzieży, Rozprawy Naukowe i Monografie, SGGW, Warszawa, 2006. 5. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania, SGGW, Warszawa, 2007 6. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe konsumentów a proces edukacji żywieniowej, SGGW, Warszawa, 1996. 7. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe młodzieży warszawskiej a środowisko społeczne, SGGW, Warszawa, 2005. 8. Kołłajtis-Dołowy A.: Badania uwarunkowań żywieniowych młodzieży, Rozprawy Naukowe i Monografie, SGGW Warszawa, 2010. 9. Ogińska- Bulik N: Psychologia nadmiernego jedzenia: przyczyny, konsekwencje, sposoby zmiany, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 2004. 10. Ołgen J.: Psychologia odżywiania się, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2011. 11. Pilska Magdalena, Jeżewska- Zychowicz M.: Psychologia Żywienia. Wybrane zagadnienia, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2008. 12. Strelau J. Psychologia- podręcznik akademicki, Gdańskie wydawnictwo psychologiczne, Gdańsk, 2006. 13. Vasta R., Haiti M.M., Miller S.A.: Psychologia dziecka, WSiP, Warszawa 1995. 14. Zadworna- Cieślak M., Ogińska- Bulik N.: Zachowania zdrowotne młodzieży- uwarunkowania podmiotowe i rodzinne, Wydawnictwo Difin, 2011.

Metody oceny: Wiedza: egzamin pisemny - eseje na zadane tematy Umiejętności: projekt, obserwacja Kompetencje: przedłużona obserwacja przez opiekuna, portfolio, samoocena

Uwagi: