Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10091f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Behawioralne uwarunkowania żywieniaKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Ewa PiotrowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student zna pojęcie zachowania żywieniowe i ich typologię. Student wylicza grupy czynników wpływających na zachowania żywieniowe. Student potrafi umiejscowić grupę czynników behawioralnych w zbiorze wszystkich determinantów sposobu żywienia. Student opisuje grupę czynników behawioralnych wpływających na zachowania żywieniowe. Student zna i tłumaczy wpływ poszczególnych czynników behawioralnych na zachowania żywieniowe. Student objaśnia korelację poszczególnych czynników behawioralnych w ramach grupy czynników. Umiejętności: Potrafi określić i zinterpretować związek między cechami osobowości a zachowaniami żywieniowymi w oparciu o przygotowane instrumenty oceny behawioralnej. Student ocenia różnice w zachowaniach żywieniowych między osobnikami ze względu na rózny wpływ czynników behawioralnych. Student interpretuje czynniki ryzyka zaburzeń odżywiania w świetle cech indywidualnych jednostki.
Kompetencje:
Student ma świadomość wpływu czynników behawioralnych na zachowania żywieniowe. Student ma świadomość ważności przestrzegania zasad racjonalnego żywienia przez jednostkę i grypy o zróżnicowanym wpływie czynników behawioralnych na zachowania żywieniowe.
Wymagania wstępne:
psychologia, pedagogika
Treści kształcenia:
Podstawowe pojęcia psychologiczne, podstawowa znajomość uwarunkowań sposobu żywienia, podstawowy podział czynników behawioralnych warunkujących sposób żywienia, podstawowe wiadomości o poszczególnych czynnikach behawioralnych wpływających na sposób żywienia, podstawowa znajomość przyczyn anoreksji, bulimii i kompulsywnego objadania się. Literatura:
1. Gawęcki J., Roszkowski W.: Żywienie człowieka zdrowie publiczne cz. III. PWN, Warszawa, 2011.
2. Jeżewska- Zychowicz M., Babicz Zielińska E.: Konsument na rynku nowej żywności- wybrane uwarunkowania spożycia, Warszawa, 2009.
3. Jeżewska- Zychowicz M., Pilska M.: Postawy względem żywności i żywienia: wybrane aspekty teoretyczne i metodyczne, SGGW, Warszawa, 2007.
4. Jeżewska- Zychowicz M.: Wpływ wybranych cech indywidualnych i środowiskowych na zachowania żywieniowe młodzieży, Rozprawy Naukowe i Monografie, SGGW, Warszawa, 2006.
5. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania, SGGW, Warszawa, 2007
6. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe konsumentów a proces edukacji żywieniowej, SGGW, Warszawa, 1996.
7. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe młodzieży warszawskiej a środowisko społeczne, SGGW, Warszawa, 2005.
8. Kołłajtis-Dołowy A.: Badania uwarunkowań żywieniowych młodzieży, Rozprawy Naukowe i Monografie, SGGW Warszawa, 2010.
9. Ogińska- Bulik N: Psychologia nadmiernego jedzenia: przyczyny, konsekwencje, sposoby zmiany, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 2004.
10. Ołgen J.: Psychologia odżywiania się, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2011.
11. Pilska Magdalena, Jeżewska- Zychowicz M.: Psychologia Żywienia. Wybrane zagadnienia, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2008.
12. Strelau J. Psychologia- podręcznik akademicki, Gdańskie wydawnictwo psychologiczne, Gdańsk, 2006.
13. Vasta R., Haiti M.M., Miller S.A.: Psychologia dziecka, WSiP, Warszawa 1995.
14. Zadworna- Cieślak M., Ogińska- Bulik N.: Zachowania zdrowotne młodzieży- uwarunkowania podmiotowe i rodzinne, Wydawnictwo Difin, 2011.
Metody oceny:
Wiedza: egzamin pisemny - eseje na zadane tematy
Umiejętności: projekt, obserwacja
Kompetencje: przedłużona obserwacja przez opiekuna, portfolio, samoocena
Uwagi: