Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20116f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Zarządzanie projektami europejskimiKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Tomasz SzukJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student definiuje pojęcia z zakresu zarządzania projektem; zna koncepcję matrycy logicznej; przedstawia zasady analizy finansowej i ekonomicznej.
Umiejętności:
Student potrafi skonstruować matrycę logiczną dowolnego projektu; potrafi zaplanować i ocenić projekt; oblicza wskaźniki efektywności finansowej i ekonomicznej projektu.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student współpracuje w zespole przy sporządzaniu i ocenie projektów europejskich.
Wymagania wstępne:
ekonomiaTreści kształcenia:
Koncepcja cyklu projektu, Koncepcja matrycy logicznej, Montaż finansowy projektu, Analiza kosztów i korzyści CBA, Analiza finansowa, Analiza ekonomiczna, Analiza ryzyka. Literatura:
1. Filipiak B., Guranowski A., Hołub-Iwan J., Dylewski M. 2009. Zarządzanie finansami projektu europejskiego. C. H. Beck; 2. Grzeszczyk T. A. 2008. Ocena projektów europejskich 2007-2013. Placet; 3. Grzeszczyk T. A. 2006. Metody oceny projektów z dofinansowaniem UE. Placet; 4. Kasprzak R. 2009. Fundusze unijne - szansa na rozwój małych i średnich przedsiębiorstw. One Press Gliwice; 5. Kawa P., Wydymus St. 1998. Metodologia oceny efektywności projektów inwestycyjnych według standardów Unii Europejskiej. Wyższa szkoła zarządzania i bankowości w Krakowie; 6. Manikowski A., Tarapata Z. 2004. Metody oceny projektów gospodarczych. Warszawa, Wyższa Szkoła Ekonomiczna. 7. Praca zbiorowa pod red. Trocki M., Grucza B. 2007. Zarządzanie projektem europejskim. PWE Warszawa; 8. Rogowski W. 2004. Rachunek efektywności przedsięwzięć inwestycyjnych, Kraków, Oficyna Ekonomiczna.
Metody oceny:
zadanie projektoweUwagi: