Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20289f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Aktywne metabolity drobnoustrojów Kierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Danuta Witkowska Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student ma wiedzę o procesach biosyntezy, funkcji i zastosowaniu wybranych aktywnych metabolitów drobnoustrojów, takich jak enzymy i antybiotyki.
Kompetencje:
Umiejętności:
Student analizuje proces biosyntezy enzymów z udziałem drobnoustrojów, ocenia zdolności drobnoustrojów do produkcji antybiotyków, dobiera optymalne warunki tych procesów.
Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Produkcja, regulacja biosyntezy i zastosowanie wybranych aktywnych metabolitów drobnoustrojowych, jak enzymy (proteinazy, lipazy) oraz antybiotyki (gramicydyny, penicyliny, tetracykliny).Literatura:
1.Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993; 2.Biotechnology, Vol. 9, Enzymes, biomass, food and feed, Rehm H., J., Reed G., Ed. Reed G., Nagodawithane T., W., VCH Weinheim, New York 1997; 3.Biotechnologia i chemia antybiotyków, Chmiel A., Grudziński S., PWN 1999; 4.The enzyme reference, Purich D.,L., Allison R.,D., Acad Press, USA, 2002; 5.Introduction to Biotechnology, Thieman W.,J., Palladino M.,A., Pearson Education, 2004.
Metody oceny:
egzamin pisemny Uwagi: