Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10143o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Opakowania żywnościKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Tadeusz SzmańkoJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna funkcje opakowań - zasady projektowania opakowań jednostkowych i transportowych – ma wiedzę na temat właściwości opakowań z różnych tworzyw opakowaniowych - dobiera systemy pakowania żywności – identyfikuje problemy ekologiczne związane ze stosowaniem opakowań - zna metody utylizacji opakowań.
Umiejętności:
Student potrafi zastosować najbardziej odpowiednie opakowania do poszczególnych rodzajów żywności – zna kryteria oceny opakowań – interpretuje problemy ekologiczne związane ze stosowaniem opakowań.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Jest zdolny do projektowania opakowań z uwzględnieniem wymogów ekologicznych – student umie dokonać wyboru rodzaju tworzywa opakowaniowego i formy konstrukcyjnej opakowań do pakowanej żywności – postrzega relacje pomiędzy stosowaniem opakowań a problemami ekologicznymi. Wymagania wstępne:
Ogólna technologia żywności, inżynieria procesowa, rysunek technicznyTreści kształcenia:
Funkcje opakowań. Normalizacja i projektowanie opakowań. Właściwości materiałów opakowaniowych. Formy konstrukcyjne opakowań. Systemy pakowania żywności. Dobór opakowań do pakowanych produktów. Utylizacja opakowań. Literatura:
1.Food packing:principles and practice, Robertson G.L., Marcel Dekker Inc.,1993. 2.Packaging:specifications, purchasing and quality control, Leonard E.A., Marcel Dekker Inc., 1996; 3.Innovations in food packaging. J.H. Han. Elsevier, 2005; 4. Opakowania żywności, Red.Czarniawski B., Michniewicz J.,Agro Food, 1998; Opakowanie, wyd. Sigma-Not Sp. z o.o. Metody oceny:
Pisemne zaliczenie.Uwagi: