Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10144o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
RachunkowośćKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 12 / 0Prowadzący:
dr Lech PaczkowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student posiada wiedzę na temat ewidencji zaszłości gospodarczych, wykazuje znajomość zasad rachunkowości finansowej i dokumentowania procesów gospodarczych.
Umiejętności:
Student potrafi zastosować zasady rachunkowości, dokumentować i analizować procesy gospodarcze. Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.Wymagania wstępne:
podstawy ekonomii, mikroekonomiaTreści kształcenia:
System informacyjny rachunkowości. Zakres i zasady poprawnej rachunkowości. Księgi rachunkowe. Dokumentacja procesów gospodarczych. Bilans majątkowy i rachunek zysków i strat. Koszty i przychody w księgach rachunkowych. Typy operacji bilansowych. Sprawozdawczość finansowa.Literatura:
1. Kiziukiewicz T. (pod red.), Rachunkowość. Zasady prowadzenia w jednostkach gopodarczych. Wydaw. i Doradztwo Ekspert, Wrocław 2000; 2. Matusewicz J., Matusewicz P., Rachunkowość od podstaw. Wyd. Finanse-Servis. Zesp. Dorad. Finans. Księg. W-wa 2003; 3. Maciejewska J., Rachunkowość finansowa, Wyd. Szkolne i Pedagogiczne SA, W-wa 2000; 4. Nowak E., Rachunkowość kosztów przedsiębiorstwa. Wydaw. i Doradztwo Ekspert, Wrocław 2001; 5. Olchowicz J., Podstawy rachunkowości. Vademecum rachunkowości Difin, W-wa 2002.Metody oceny:
Wiedza: egzamin pisemny, zaliczenie ćwiczeń
Umiejętności: ćwiczenia praktyczne z księgowania operacji, zamykania kont, obliczania wyniku finansowego.
Kompetencje społeczne: ocena znaczenia rachunkowości w procesie podejmowania decyzji gospodarczych
Uwagi: