Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20106f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Technologia czekoladyKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Agnieszka KitaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna współczesne problemy związane z produkcją ziarna kakaowego i czekolady; wskazuje na postęp w pozyskiwaniu surowców; opisuje tradycyjne i nowe technologie w produkcji czekolady oraz wyrobów czekoladowanych; definiuje asortymenty wyrobów czekoladowych.
Umiejętności:
Student określa właściwości surowców i gotowych produktów; nakreśla przebieg procesów technologicznych związanych z otrzymywaniem czekolady i wyrobów czekoladowanych; określa cechy otrzymanych produktów.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student jest świadomy konieczności wprowadzania nowych rozwiązań technologicznych w produkcji czekolady i wyrobów czekoladowanych.
Wymagania wstępne:
technologia węglowodanów, technologia tłuszczówTreści kształcenia:
Charakterystyka ziarna kakaowego. Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowanych. Literatura:
1. Wyczański S.: Cukiernictwo, WSiP. Warszawa 1994;
2. Pałasiński M. (red.):Technologia Przemysłów Węglowodanowych, PTTŻ, Kraków 2000;
3. Beckett S.T. (ed): Industrial Chocolate Manufacture and Use, Wiley-Blackwell, 2008
4. Talbot G.: Science and technology of enrobed and filled chocolate, confectionery and bakery products. Woodhead Publishing, CRC Press, 2009
5. Timms R.: Confectionery fats handbook – properties, production and applications, E., The Oily Press, England 2003. Metody oceny:
wiedza i umiejętności na ocenę na podstawie zaliczenia pisemnego w formie testu, kompetencje społeczne – zaliczenie bez ocenyUwagi: