Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20109f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Wybrane zagadnienia z ciastkarstwaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Anna CzubaszekJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu zna surowce i procesy technologiczne stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych, przepisy sanitarne i ryzyko skażenia mikrobiologicznego występujące w tych procesach.
Kompetencje:
Umiejętności:
Student potrafi dobrać odpowiedniej jakości surowce i parametry procesu technologicznego do produkcji wybranych wyrobów cukierniczych.Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Surowce stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych. Technologia wyrobów cukierniczych. Problemy mikrobiologiczne, przechowywanie i problemy sanitarne w przemyśle cukierniczym.Literatura:
1. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko-ciastkarska. Część I. WSiP, Warszawa, 2012. 2. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Część II. WSiP, Warszawa, 2012. 3. Dojutrek Cz., Pietrzyk A. Ciastkarstwo. WSiP, Warszawa, 2005. 4. Czasopisma: Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Cukiernictwo
Metody oceny:
zaliczenie pisemneUwagi: