Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20173o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
EnzymologiaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Danuta Witkowska Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student ma wiedzę o budowie, funkcji, kinetyce działania enzymów. Zna metody ich otrzymywania z materiału biologicznego, techniki ich oczyszczania oraz technologiczne zastosowanie.
Kompetencje:
Umiejętności:
Student potrafi zaproponować technikę oczyszczania enzymów z biologicznego materiału oraz metodę otrzymywania technicznych i czystych preparatów enzymatycznych. Wie w jakich procesach można je zastosować. Wymagania wstępne:
chemia organiczna, biochemia, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Katalityczne właściwości enzymów. Charakterystyka enzymów pochodzenia mikrobiologicznego (amylazy, proteazy, lipazy, celulazy, pektynazy, oksydaza glukozowa), ich biosynteza oraz zastosowanie. Metody izolacji i oczyszczania białek enzymatycznych: ekstrakcja, frakcjonowana precypitacja, filtracja żelowa, specyficzna adsorpcja oraz chromatografia jonowymienna i powinowactwa biologicznego. Produkcja technicznych i czystych preparatów enzymatycznych.Literatura:
The enzyme reference, Purich D.,L., Allison R.,D., Acad Press, USA, 2002; 2. Ćwiczenia z biochemii, red.Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa, 2003; 3. Introduction to Biotechnology, Thieman W.,J., Palladino M.,A., Pearson Education, 2004; 4.Practical enzymology, Bisswanger H., Wileh-VCh, 2004; 5. Laboratorium z biochemii, red. Polanowski A. 2005; 6. Basic methods for the Biochemical Lab, Holtzhauer M., Springer, 2006; 7. Fundaments of enzymology, Price N.C., Stevens L., Oxford Univ.press, 2009; 8. Praktikum z enzymologii, red Dzik J.M., Wyd.SGGW, Warszawa, 2013; 9. Wybrane zagadnienia z enzymologii, Wyd. UWM, Olsztyn, 2012.Metody oceny:
egzamin pisemny i ustnyUwagi: