Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20108f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Technologia produkcji makaronuKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Radosław SpychajJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu zna skład i właściwości surowców stosowanych do produkcji makaronu. Objaśnia uwarunkowania techniczne, sanitarne oraz charakteryzuje procesy technologiczne podczas wytwarzania wyrobów makaronowych.
Umiejętności:
Student określa jakość i przydatność surowców makaronowych oraz decyduje i ich przydatności w procesie produkcyjnym. Przeprowadza ocenę składu surowcowego oraz jakości produktów makaronowych. Kompetencje:
Kompetencja społeczne (postawy):
Student ma świadomość przyczyn uzyskania produktów obniżonej jakości. Nabiera dbałości w przestrzeganiu warunków i parametrów procesów technologicznego wpływających na jakość wyrobów gotowych. Wykazuje otwartość na nowości w zakresie rozwoju osobistego. Wymagania wstępne:
Ogólna technologia żywności, Technologia zbóż ITreści kształcenia:
Właściwości i klasyfikacja wyrobów makaronowych. Charakterystyka podstawowych surowców wykorzystywanych w produkcji makaronów. Etapy technologiczne wytwarzania makaronu. Produkcja makaronów instant, świeżych i podgotowanych. Metody oceny makaronu.Literatura:
1. Mościcki L., Mitrus M., Wójtowicz A., Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym. PWRiL 2007; 2. Popper L., Schafer W., Freud W., Future of flour. AgriMedia 2006; 3. Kill R.C.; Turnbull K. Pasta and semolina technology Bleckwell Science 2001; 4. Kruger J. E., Matsuo R. B., Dick J. W., Pasta and noodle Technology AACC Inc. 1998; 5. Obuchowski W. Technologia przemysłowej produkcji makaronów. Wyd. AR Poznań 1997; 6. Fabriani G., Lintas C., Durum wheat: chemistry and technology. AACC Inc. 1988; 7. Nazarow N. I., Technologia produkcji makaronów. WN-T 1972; 8. Przegląd Zbożowo-Młynarski. Metody oceny:
egzamin pisemnyUwagi: