Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10151f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Towaroznawstwo produktów mleczarskichKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Józefa ChrzanowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu zna skład chemiczny mleka surowego i głównych jego przetworów, wie jak czynniki technologiczne wpływają na parametry jakościowe mleka spożywczego i innych produktów mleczarskich, zna metody badawcze pozwalające na wykrycie zafałszowań mleka i jego przetworów, wie jakie dodatki i substancje pomocnicze są wykorzystywane w mleczarstwie, zna regulacje prawne dotyczące przetwórstwa mleczarskiego.
Umiejętności:
Student pobiera próby średnie mleka i produktów mleczarskich do analiz, oznacza podstawowy skład chemiczny mleka i jego głównych przetworów, ocenia jakość mleka i jego przydatność do przetwórstwa, umie wykryć najczęstsze zafałszowania mleka, dokonuje analizy towaroznawczej produktów mleczarskich, ocenia poprawność oznakowań przetworów mleczarskich.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne :
Student wykazuje dbałość o prawidłowe stosowanie procedur, ma świadomość odpowiedzialności za jakość wykonywanych analiz produktów żywnościowych dla bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Postępuje zgodne z zasadami etyki.
Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywności Treści kształcenia:
Rynek mleka i regulujące go prawodawstwo, charakterystyka surowca mleczarskiego i jego ocena, podstawowe procesy technologiczne stosowane w przetwórstwie mleka, ocena towaroznawcza mleka spożywczego i innych przetworów mlecznych oraz czynniki technologiczne wpływające na ich jakość, charakterystyka i ocena towaroznawcza materiałów pomocniczych i dodatków wykorzystywanych w przetwórstwie mleka, wykrywanie zafałszowania produktów mleczarskich oraz metody ich identyfikacji, znakowanie produktów mleczarskich.
Literatura:
1. Zarys chemii i technologii mleczarstwa, Pijanowski E., PWN 1988 2. Mleczarstwo - Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997, 2008 3. Milk and milk products, Varnam A.H., Sutherland J.P., Chapman and Hall, London 1992. Metody oceny:
Aktywność na zajęciach, zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych, raporty z ćwiczeń, zaliczenie kolokwiów oraz egzaminu pisemnego.Uwagi: