Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20101f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Rachunek ekonomiczny w przemyśle spożywczymKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Lech PaczkowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student potrafi dokonać klasyfikacji kosztów i określić ich znaczenie w rachunku przedsiębiorstwa, a także poprawnie zastosować metody kalkulacji do obliczania kosztów jednostkowych produkcji. Uzyskuje również wiedzę na temat wyceny środków produkcji i jej znaczenia dla efektywności jednostki gospodarczej oraz metod optymalizacji produkcji.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia dokonanie analizy i oceny sytuacji finansowej jednostki zwłaszcza zaś obliczenia kosztów jednostkowych decydujących o konkurencyjności produktów na rynku. Student potrafi także dokonać operatu wyceny środków produkcji oraz zoptymalizować produkcję przy niewielkim asortymencie produktów.
Wymagania wstępne:
Mikroekonomia, rachunkowośćTreści kształcenia:
Koszty, nakłady, wydatki – ich istota, klasyfikacja wg różnych kryteriów, struktura oraz znaczenie w rachunku ekonomiczny, jednostki gospodarczej. Metody kalkulacji kosztów jednostkowych różnych rodzajów produkcji. Koszty jednostkowe a ceny i konkurencyjność produktów na rynku. Wycena nieruchomości i środków produkcji jednostki gospodarczej. Modele optymalizacji produkcji. Leasing jako forma nabywania środków produkcji.Literatura:
1. Nowak E. Rachunek kosztów przedsiębiorstwa. Wydaw. i Doradztwo Ekspert, Wrocław 2001; 2. Jarugowa A., Malc W., Sawicki K., Rachunek kosztów. PWE W-wa, 1990; 3. Jarugowa A., Sobańska J., Sochacka R. Metody kalkulacji. PWE, W-wa, 1991; 4. Sasin W. Analiza ekonomiczna firmy. Agencja Wydaw. Interfart, Łódź, 2000; 5. Sasin W., Kredyt, leasing czy dzierżawa. Zakład Wydaw. Framax Skierniewice, 2001. Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeńUwagi: