Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10243o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Grafika inżynierskaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Agnieszka Nawirska-OlszańskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student potrafi rozpoznawać i rozróżnić oznaczenia stosowane w rysunku technicznym mechanicznym i budowlanym. Potrafi narysować części mechaniczne i budowlane na rysunku technicznym. Rozpoznaje poszczególne rodzaje rzutów w technicznym rysunku.
Umiejętności:
Student po ukończeniu kursu potrafi wykonać podstawowe rysunki, w zakresie rysunku maszynowego oraz budowlanego. Student umie stosować oznaczenia obowiązujące przy wykonywaniu rysunku technicznego, potrafi interpretować rysunek techniczny. Potrafi zaprojektować halę produkcyjną z częścią administracyjną.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Wykazuje zrozumienie mechanizmów konstruowania rysunków technicznych. Student postępuje zgodnie ze sztuką dobrego wykonywania rysunków technicznych.
Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Pismo techniczne. Kreślenie krzywych i konstrukcje geometryczne. Rzuty prostokątne. Przekroje proste i złożone. Wymiarowanie rysunku mechanicznego i budowlanego. Podstawowe elementy rysunku budowlanego.Literatura:
1. Dobrzański T. Rysunek techniczny. WNT Warszawa, 1998; 2. Rotter Z.; Ochman. R. Przewodnik do ćwiczeń z rysunku technicznego. Wyd. AR Lublin, 2001. Metody oceny:
zaliczenie ćwiczeń, na podstawie ocen uzyskanych za wykonane praceUwagi: