Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20291f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Biologiczne czynniki chorobotwórczeKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Barbara ŻarowskaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu potrafi wskazać zagrożenia zdrowotne związane z układem pokarmowym oraz z żywnością. Opisuje objawy określonych chorób układu pokarmowego lub ogólnoustrojowych. Zna metody diagnostyczne służące do wykrywania określonych patogenów oraz kierunki leczenia stosowane w chorobach układu pokarmowego. Kompetencje:
Umiejętności:
Student rozpoznaje źródła zagrożeń biologicznych w przemyśle spożywczym i gastronomii - nakreśla podjęcie odpowiednich działań prewencyjnych - dobiera odpowiednie metody diagnostyczne patogenów.Wymagania wstępne:
mikrobiologia ogólna, mikrobiologia żywnościTreści kształcenia:
Budowa i działanie układu pokarmowego. Rodzaje zaburzeń funkcji układu pokarmowego. Choroby układu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego, wirusowego i grzybowego. Choroby pasożytnicze. Choroby prionowe. Choroby ogólnoustrojowe o źródle w układzie pokarmowym. Choroby tropikalne. Stosowane terapie. Metody diagnostyczne. Literatura:
1. Materiały wykładowe. 2. Virella. Mikrobiologia i choroby zakaźne, wydanie I polskie. Urban & Partner, 2000. 3. Cianciara i Juszczyk. Choroby zakaźne i pasożytnicze. Wydawnictwo Czelej Sp. z o.o., 2007. 4. Mims et al. Medical microbiology, updated third edition. Elsevier MOSBY, 2004. 5. Irving et al. Mikrobiologia medyczna, krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008. Metody oceny:
egzamin pisemnyUwagi: