Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20295f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Technologia koncentratów spożywczych i żywności funkcjonalnejKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Alicja KucharskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu zna definicje, klasyfikacje koncentratów spożywczych i żywności funkcjonalnej.
Umiejętności:
Student potrafi zaprojektować żywność wygodną, specjalną i funkcjonalną oraz umie opracować receptury produktów i technologie koncentratów spożywczych. Potrafi ocenić jakość żywności wygodnej.
Kompetencje:
Student wykazuje zrozumienie dużego zapotrzebowania na żywność wygodną oraz funkcjonalną. Postrzega relacje pomiędzy jakością i wartością surowców a jakością koncentratów i żywności funkcjonalnej. Wymagania wstępne:
biochemia, technologia ogólna, technologia owoców i warzywTreści kształcenia:
Żywność wygodna i funkcjonalna (definicje, klasyfikacja). Koncentraty spożywcze. Koncentraty obiadowe i deserów. Odżywki dla dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących. Żywność niskoenergetyczna. Żywność dla sportowców. Żywność wysokobłonnikowa.Literatura:
1. Świderski F., Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, WNT, Warszawa 1999; 2. Pazoła Z., Piekarz J. i inni, Technologia koncentratów spożywczych, WPLiS, Warszawa 1970; 3. Sikorski Z.E., Skład, przemiany i właściwości żywności, WNT, Warszawa 2000.
Metody oceny:
Egzamin pisemny.Uwagi: