Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20296f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Zagospodarowanie odpadów przemysłu spożywczegoKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Agnieszka Nawirska-OlszańskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu zna rodzaje i ilość powstających odpadów w różnych zakładach przemysłu spożywczego. Student zna również możliwości zagospodarowania odpadów i ich wtórnego wykorzystania. Posiada wysoki zasób wiedzy w zakresie przepisów prawnych obowiązujących w kraju i Unii Europejskiej związanych z gospodarką odpadami. Kompetencje:
Po zakończeniu kursu student potrafi oszacować ilość i jakość powstających odpadów w zakładzie. Ma podstawowy zasób wiedzy do zaproponowania technologii zagospodarowania powstałych odpadów lub różne formy ich utylizacji.Wymagania wstępne:
Mikrobiologia, ekologia i ochrona środowiskaTreści kształcenia:
Odpady z przemysłu spożywczego ilość, jakość możliwości zagospodarowania. Utylizacja i składowanie odpadów nie podlegających wtórnemu wykorzystaniu. Gospodarowanie odpadami niebezpiecznymi i opakowaniowymi. Prawodawstwo Unii Europejskiej w zakresie utylizacji i składowania odpadów z przemysłu spożywczego, rozwiązanie techniczne i technologiczne wykorzystywane w krajach Unijnych. Literatura:
1. Dienszczykow M.T.: Odpady przemysłu spożywczego i ich wykorzystanie, WNT, Warszawa 1969;
2. Czasopisma branżowe.
Metody oceny:
Egzamin ustny lub pisemny.Uwagi: