Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20297f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Żywienie w agroturystyce i turystyceKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Joanna Wyka, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student umie definiować kryteria planowania żywienia zbiorowego wg. aktualnych norm żywieniowych. Student potrafi dobrać normy żywieniowe zgodne z zapotrzebowaniem przy wysiłku fizycznym, wybranej dyscyplinie sportowej. Student prawidłowo identyfikuje żywność wygodną wykorzystywaną w rekreacji i sporcie. Student objaśnia zasady serwowania posiłków, opisuje elementy obsługi konsumenta. Student potrafi scharakteryzować zatrucia pokarmowe, ich przyczyny i wskazać metody ich eliminacji. Student potrafi opisać niekonwencjonalne sposoby odżywiania, wyjaśnić wady i zalety ich stosowania. Student potrafi definiować elementy oceny towaroznawczej poszczególnych grup produktów spożywczych.
Umiejętności:
Student umie formułować elementy warunkujące żywienie zbiorowe, właściwie dobiera normy żywieniowe dla danej grupy ludności. Student potrafi zastosować uzyskaną wiedzę o normach żywienia w danej dyscyplinie sportowej, wykorzystywać ją przy planowaniu żywienia danej grupy osób. Student potrafi wyszukiwać i przykłady żywności wygodnej i podejmować decyzje o jej wykorzystaniu przy opracowywaniu jadłospisów. Student potrafi zastosować wiedze o obsłudze konsumenta w praktyce, planuje kolejność serwowania posiłków. Student potrafi krytycznie zanalizować przyczyny zatruć mikrobiologicznych w procesie gastronomicznym. Potrafi prowadzić podstawową ocenę towaroznawczą produktów wykorzystywanych w gastronomii, umie weryfikować uzyskane oceny. Student umie ocenić i weryfikować pod względem odżywczym wybrane niekonwencjonalne sposoby żywienia, na przykładzie wegetarianizmu.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student jest chętny do rozwiązywania problemów związanych z żywieniem zbiorowym. Wykazuje dbałość o dobór odpowiednich norm żywienia w danej grupie ludności. Student postępuje zgodnie z zasadami obsługi konsumentów. Student jest świadomy przyczyn zatruć pokarmowych w gastronomii, jest kreatywny w ich wyeliminowaniu. Otwarcie postrzega żywieniowe problemy w niekonwencjonalnych sposobach odżywiania i wyraża swoje oceny. Ma świadomość roli oceny towaroznawczej przy przygotowywaniu posiłków.
Wymagania wstępne:
podstawy żywienia człowieka, podstawy technologii gastronomicznejTreści kształcenia:
Podstawy teoretyczne planowania żywienia w rożnych grupa turystycznych z uwzględnieniem ich dodatkowej aktywności fizycznej związanej z turystyką. Zasady serwowania posiłków oraz obsługi konsumenta. Niekonwencjonalne sposoby żywienia, diety eliminacyjne, wegetarianizm. Charakterystyka żywności wygodnej. Ocena towaroznawcza oraz higieniczna wybranych produktów roślinnych i zwierzęcych. Literatura:
1. Podstawy technologii gastronomicznej. S. Zalewski WNT 1997; 2. Technologia gastronomiczna cz. I-III. U.Arens-Azevêdo i wsp. REA 1999; 3. Żywienie w turystyce. W. Grzesińska, D. Gajewska, WSiP, 1999; 4. Żywienie w turystyce i sporcie. R. Tauber, J. Hasik, K. Skrzypczak, WSHiG 2000; 5. Kopmendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. red. J. Hasik, PZWL 2004; 6. Higiena produkcji żywności. D. Kołożyn-Krajewska, SGGW 2001; 7. Podstawy żywienia i dietoterapia. red pol. D. Gajewska, Wyd. Elsevier Urban & Partner , Wrocław, 2011
Metody oceny:
pisemny egzamin Uwagi: