ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20297f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Żywienie w agroturystyce i turystyce
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Joanna Wyka, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student umie definiować kryteria planowania żywienia zbiorowego wg. aktualnych norm żywieniowych. Student potrafi dobrać normy żywieniowe zgodne z zapotrzebowaniem przy wysiłku fizycznym, wybranej dyscyplinie sportowej. Student prawidłowo identyfikuje żywność wygodną wykorzystywaną w rekreacji i sporcie. Student objaśnia zasady serwowania posiłków, opisuje elementy obsługi konsumenta. Student potrafi scharakteryzować zatrucia pokarmowe, ich przyczyny i wskazać metody ich eliminacji. Student potrafi opisać niekonwencjonalne sposoby odżywiania, wyjaśnić wady i zalety ich stosowania. Student potrafi definiować elementy oceny towaroznawczej poszczególnych grup produktów spożywczych. Umiejętności: Student umie formułować elementy warunkujące żywienie zbiorowe, właściwie dobiera normy żywieniowe dla danej grupy ludności. Student potrafi zastosować uzyskaną wiedzę o normach żywienia w danej dyscyplinie sportowej, wykorzystywać ją przy planowaniu żywienia danej grupy osób. Student potrafi wyszukiwać i przykłady żywności wygodnej i podejmować decyzje o jej wykorzystaniu przy opracowywaniu jadłospisów. Student potrafi zastosować wiedze o obsłudze konsumenta w praktyce, planuje kolejność serwowania posiłków. Student potrafi krytycznie zanalizować przyczyny zatruć mikrobiologicznych w procesie gastronomicznym. Potrafi prowadzić podstawową ocenę towaroznawczą produktów wykorzystywanych w gastronomii, umie weryfikować uzyskane oceny. Student umie ocenić i weryfikować pod względem odżywczym wybrane niekonwencjonalne sposoby żywienia, na przykładzie wegetarianizmu.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student jest chętny do rozwiązywania problemów związanych z żywieniem zbiorowym. Wykazuje dbałość o dobór odpowiednich norm żywienia w danej grupie ludności. Student postępuje zgodnie z zasadami obsługi konsumentów. Student jest świadomy przyczyn zatruć pokarmowych w gastronomii, jest kreatywny w ich wyeliminowaniu. Otwarcie postrzega żywieniowe problemy w niekonwencjonalnych sposobach odżywiania i wyraża swoje oceny. Ma świadomość roli oceny towaroznawczej przy przygotowywaniu posiłków.

Wymagania wstępne: podstawy żywienia człowieka, podstawy technologii gastronomicznej

Treści kształcenia: Podstawy teoretyczne planowania żywienia w rożnych grupa turystycznych z uwzględnieniem ich dodatkowej aktywności fizycznej związanej z turystyką. Zasady serwowania posiłków oraz obsługi konsumenta. Niekonwencjonalne sposoby żywienia, diety eliminacyjne, wegetarianizm. Charakterystyka żywności wygodnej. Ocena towaroznawcza oraz higieniczna wybranych produktów roślinnych i zwierzęcych.

Literatura: 1. Podstawy technologii gastronomicznej. S. Zalewski WNT 1997; 2. Technologia gastronomiczna cz. I-III. U.Arens-Azevêdo i wsp. REA 1999; 3. Żywienie w turystyce. W. Grzesińska, D. Gajewska, WSiP, 1999; 4. Żywienie w turystyce i sporcie. R. Tauber, J. Hasik, K. Skrzypczak, WSHiG 2000; 5. Kopmendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. red. J. Hasik, PZWL 2004; 6. Higiena produkcji żywności. D. Kołożyn-Krajewska, SGGW 2001; 7. Podstawy żywienia i dietoterapia. red pol. D. Gajewska, Wyd. Elsevier Urban & Partner , Wrocław, 2011

Metody oceny: pisemny egzamin

Uwagi: