Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20311o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Pracownia magisterskaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 0 / 0Prowadzący:
Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna zasady planowania eksperymentów z wykorzystaniem zaawansowanych technik stosowanych w badaniach żywności, posiada wiedzę na temat nowoczesnych metod fizykochemicznej i mikrobiologicznej analizy żywności, zna zaawansowane metody statystyczne w zakresie planowania i optymalizacji eksperymentów oraz opracowywania wyników badań naukowych, zna programy do analizy danych doświadczalnych, w szczególności program Statistica.
Umiejętności:
Student potrafi planować i prowadzić prace doświadczalne z wykorzystaniem narzędzi matematycznych, fizycznych i biologicznych oraz opracowywać otrzymane wyniki, dobiera i wykorzystuje programy komputerowe przy opracowywaniu wyników badań; potrafi korzystać z internetowych baz danych, wykonuje nowoczesne ilościowe i jakościowe analizy żywności.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
student ma świadomość etycznej odpowiedzialności za prowadzenie prac eksperymentalnych, potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadań własnych i zleconych; ma świadomość prawnej ochrony własności intelektualnej i przemysłowej oraz praw pokrewnych, jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych, potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.Wymagania wstępne:
zaliczone przedmioty specjalnościowe/specjalizacyjneTreści kształcenia:
treści kształcenia związane są z problematyką określoną tematami prac dyplomowych.Literatura:
artykuły naukowe z zakresu tematyki pracy magisterskiej, artykuły, normy i podręczniki zawierające metodykę wykonywania analizMetody oceny:
dyskusja i obserwacja studenta podczas realizacji pracy magisterskiejUwagi:
Prowadzący: kierownik specjalności lub specjalizacji